Безумие в Беларус!

От: Безумие в Беларус!

е защо е така в беларус?
кой ги пази ?
русия ли има влияние?
или защо още се държи подобен ред?
 
От: Безумие в Беларус!

Народа е много послушен и спокоен, честен и неконфликтен.
Откачения Лукашенко е вече 12 години на власт, и повечето хора просто ги е страх да променят какво-то и да е, а и има основания - Молдова и Украйна са в пълен финансов и политически гъз, Беларус успя да се запази като страна със сравнително низко ниво на бедност (но и богати няма) и добри условия за живот. Лошото е, обаче, че Лукашенко реши да запази един вид комунизъм в държавата, като премахна всичките други политически фигури и станата единствения безсрочен президент, без министри, без парламенти и т.н. Общо взето всички въпроси в държавата, от акушерството до външната политика ги решава един селянин (колхозник и агроном) на който му е забранено да посещава щатите и Европа (ако не се бъркам).

Съседните страни са Полша, Литва, Латвия, Украйна и Русия, 3 европейски и 2 никакви. Белорус се залепи за Русия, понеже - голям пазар, стари отношения, газ на промоционални цени.

Сега в момента Беларус фалира, защото политиката на Лукашенко се оказа неефикасна. Цяла икономика се е крепяла на селско стопанство и няколко големи завода, а частния бизнес и предприемачеството са били силно потискани. Т.е. - в разрез със целия цивилизован свят, където се залага на здрава пазарна конкуренция и т.н. Назряват народни бунтове и лукашенко определя различен вид цензура. Мога да дам страшо много примера за откачена цензура в Беларус.

Русия изигра лоша шега давайки на Беларус газ и ресурси назаем, за които сега поиска плащане във вид на заводи и предприятия. Например - в Русия им огромен завод за калийни соли (ако не се бъркам) и единствения му конкурент е намира в Русия. Сега Русия получи този завод във вид на дълг, и вече Беларус - аграрна държава трябва да купува тор от Русия. Ей такива салта се правят в момента.

В момента Беларус я искат Америка, Европа и русия, но не я искат във вид на процъфтяваща държава, а искат нея да постигне същата съдба като България - да затъне дълбоко, че да дойдат европейци или руснаци и да изкупят на стотинки държавните ценни активи, или да дойдат американци - и да спонсорират максимални антируски настроения без никаква мисъл за последиците.
 

Горе