Написах го в друг форум, ще го напиша и тук. Категорично преминаването към Win 10 на този етап и в този му вид е силно непрепоръчително. Некадърно написана ОС, която е пусната преждевременно, нуждаеща се от сериозни кръпки, за по-малко от седмица след официалното си представяне. Къде отиде безпроблемния статут на Windows, за който всички твърдяха настоятелно, или отново просто не се забелязва, че на потребителя му се налага да се "бори" с 10-ката. Зле изглеждащ интерфейс, който може да се сравни с операционните системи от отминали векове. В опитите да се комбинира м/у десктоп и мобилна операционна система, се е получила една кисела манджа с грозде. Объркан GIU до неузнаваемост със забита функционалност и без възможност потребителя да персонализира според нуждите си. На всичкото отгоре с вграден тотален и опасен шпионаж, който само някои хора в слепотата си, си представят, че могат да ограничат. В лицензионните условия ясно е посочено, че се записват данни, какво се въвежда на клавиатурата. Достъп до камера и микрофон, wi-fi и т.н. запис на персонални пароли, биометрика и всичко това ще се съхранява на сървъри на M$, пълно безумие. И как ще ми гарантират, че утре някой няма да им удари сървърите. Това е върха на наглостта от страна на Майкрософт. Разбирам, че и Гугъл събират данни, както и много други компании, но техните продукти поне са с отворен код, който е изложен пред целия свят и всеки, който иска, може да види какво се случва наистина и ако нещо не му харесва да го забрани, ако не може сам ще си наеме човек да го направи вместо него, но това е право на избор. За мен човек трябва да не уважава себе си най-меко казано, за да инсталира тази ОС на компютъра си. В тази връзка и реакциите не закъсняха. Доста реномирани организации, компании и известни хора от ИТ бранша, а и не само излязоха с много критична позиция относно новата ОС система и промяна в политиката. Чисто технически също доста разкритикуваха решенията. Най вече се наблегна на усложнената навигация и лошия дизайн на интерфейса. Е пичове, аз това не знам какво е, изводите са си за вас.
Що се отнася до алтернативите, който видях, че са коментирани по-напред в темата. Мога да кажа, че някои хора без никакъв опит в Линукс са се опитали да дават не до там компетентни мнения, които подвеждат. Софтуер за Линукс има и то доста качествен. В 95% от случаите се инсталира с написването на едни ред в терминала. Също така има много графични решения за инсталиране на софтуер, при които инсталацията се свежда до два клика с мишката. Единият е да се избере приложението и другия да гo инсталираш. Скайп пък е най-лесен. За да не си помислите, че говоря празни приказки и за да се обоснова, ще си позволя да кажа, че съм един от основателите на Линукс дистрибуцията stotinkaOS - проект насочен главно към българските потребители. Нашият екип написа от нула, такова графично приложение за нашата дистрибуция, което да улеснява максимално потребителя в инсталирането на софтуер. 2-3 клика на мишката са достатъчни, за да имаш софтуера на машината си, за да придобиете представа
клик И нeка никой не ме разбира погрешно. Не искам да противопоставям Linux vs Windows и да водим безмислени спорове. Просто казвам, че хората трябва да знаят, че за техния десктоп има свободни, качествени алтернативи на Windows в лицето на Linux дистрибуциите, и че не се изисква кой знае колко повече като усилия, за да се работи спокойно на тях. Дори понякога по-малко, както се вижда от примера при инсталирането на софтуер