Бойко: Вероломно нападение за АЕЦ

От: Бойко: Вероломно нападение за АЕЦ

Вероломна му работа, ей...

България няма да има право след 2014 г. да използва европейските компенсации за подобряване на енергийната ефективност и екология, за модернизиране на енергийни мощности и за нова инфраструктура. Досега около 43% от евросредствата отиваха за смекчаването на последиците от предсрочното закриване на четирите малки блока в "Козлодуй", но според Брюксел това бави демонтажа на реакторите им. Целта на новата програма е ликвидацията им да стане необратима, като се разглобят турбините, след това се извадят големи реакторни компоненти и се складират по безопасен начин радиоактивните отпадъци.

За да получи от 2014 до 2020 г. още 208.5 млн. евро помощ за "Козлодуй" към отпуснатите вече 867.8 млн. евро (до 2013 г.), България трябва да представи план с календар и сметка за демонтаж, да обяви откъде и как ще набере недостигащите 460 млн. евро, които ще бъдат изцяло за нейна сметка, и да приложи европейските директиви за ядрената безопасност, които изискват изграждане на постоянно ядрено хранилище.

България планира демонтажът на турбините да завърши до 2020 г., разглобяването на големите реакторни компоненти е насрочено за 2015-2016 г., строителството на ядрено хранилище за отпадъци ще започне след 3 г. Сметките на София сочат, че операцията ще струва общо 1.86 млрд. евро.

http://www.segabg.com/article.php?id=616807
 

Горе