България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

blackout8

Well-Known Member
България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

Договорът е сключен за десет години. Доставките на газ ще се осъществяват без посредници. На шестата година имаме право да намалим количествата колкото решим, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев. Тогава имаме право да договорим и по-изгодна цена за България.

Направо да не повярваш, има дупка в руската политическо-икономическа хватка!

От: България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

И какво като дойде шефа Съргей?!
Най-накрая договор, в наш интерес - това викам чак да не повярва човек. Тряба мине време, реално да видим какви са цените че да се зарадваме.

Но това е очаквано, руснака почва да губи солидно от енергийните си пазари - САЩ с тези разработки в технологията и добива на шитовия газ, до 25% по ниски разходи направо удря Газпром да не казвам къде. Та за да стане южния поток и една малка страна като нас, има дума.

Дано проучванията в черно море се окажат положителни, че до десетилетие вече сме енергийно независими ни руснаци, ни американци ни чудесии!

Последно редактирано:

Дано проучванията в черно море се окажат положителни, че до десетилетие вече сме енергийно независими ни руснаци, ни американци ни чудесии!
Блажени са вярващите.

И ти откъде си сигурен, че тоя договор е изгоден? Деян Добрев го казва и ти му вярваш на тоя кретен, който е с фалшива диплома? Виж сега бе - тоя договор хич вяра нямам, като знам кой го подписва ( гроб ).

Добра новина на пръв поглед ама много съмнително тези се съгласили без бой на 20%. Имам странното чувсто, че ще ядем дървото от друго място ама ще се разбере по-късно. :)

А то после се оказа, че нищо не е договорено освен това, че ще дадем 3 милиарда за изграждането на тяхната тръба, а за нова цена на газа малко ще почакаме. Дето се казва "Тати ще ми купи колело, ама друг път."

Значи няма реална договора, пак евтин ПР. :( Блеки, не ни заблуждавай така, майна. :mrgreen:

Абсолютно. Днес е подписан договора за тръбата, а за цената на газа не е подписвано нищо. Руснаците казали - "Ще видим какво може да се направи", което на дипломатичен език значи "Няма да стане вашата работа".
Аз искам Бойко да каже, след като нямаме 3 милиарда за АЕЦ, който ще си е само наш, как имаме три милиарда за една тръба, по която ако искат руснаците ще пускат нещо, а ако не искат няма да пускат - реално ще работи ако те кажат, т.е. със доста съмнителна изгода е тази сделка.

Успокойте се,няма да я бъде тая.Нали знаете,че България винаги е от ебаната страна,винаги сме наведените.Няма как някой да ни направи компромис за нещо,камо ли за огромни проекти като този.

Аз искам Бойко да каже, след като нямаме 3 милиарда за АЕЦ, който ще си е само наш, как имаме три милиарда за една тръба, по която ако искат руснаците ще пускат нещо, а ако не искат няма да пускат - реално ще работи ако те кажат, т.е. със доста съмнителна изгода е тази сделка.

Не е баш така. По тая тръба ще идва и нашия газ, и ще спестим от транспортни такси, а в същото време на нас ще ни плащат такива за транзитно преминаване.
Друг е въпроса, че ебали го кога ще ги избием тия пари.

Алане, не съм чел клаузите - но на 1во четене е добре това. Спад на разходите и от там всичко по линията - производство, печалби, заетост, потребност.
Да за Р. Овч и старото политбюро ще е изключително зле, спира им лапачката.

А за нашите находища, се надяваме има време да видим какво ще излезе.

А за всички, които им е странно защо?

Шистовият газ от САЩ може да удари и по проекта "Южен поток"

И кое не му е така. По тази тръба НЯМА да идва нашия газ, а ще ИДВА руския газ, ако го пуснат естествено - слушаш - пускат ти газа, не слушаш - не ти го пускат. А каква файда, че ще спестим от транспорта, ако ни опъват още в базовата цена.

Re: От: България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

Добра новина на пръв поглед ама много съмнително тези се съгласили без бой на 20%. Имам странното чувсто, че ще ядем дървото от друго място ама ще се разбере по-късно. :)

навсякъде в европа я давават тази отстъпка с шистовия газ в САЩ и превръщането му в топ производител на природен газ много от компании като шел който бяха предвидили да карат втечнен газ до сащ сега карат до европа и илзилза на половин цена спрямо руския само че ти трябва терминал за такъв газ а цифрата която чух няколко милярда

целта на газпром е да намали цената само с толкова че да ни е неизгодно да купуваме втечнен газ + цената за терминала за опредлен период докато стане газопровода ... така си мисля бях чел статия че вече газпром трябва да договаря пазарен принцип при наличие на конкуренция http://www.investor.bg/analizi/91/a...prom-moje-da-razklati-rejima-na-putin,140717/

Газпром понесе втори сериозен удар на 4 септември, когато Европейската комисия (ЕК) формално стартира разследване срещу компанията по обвинения за упражняване на монополен натиск в 8 източноевропейски страни. Европейската комисия (ЕК) разследва Газпром за това, че „компанията фрагментира газовите пазари като спъва свободното пренасочване на газ между европейските страни, възпрепятства диверсификацията на газовите доставки и налага необосновани цени, като ги обвързва с цените на петрола“.

За какви наши находища говорите? Тези находища се дават на концесия и газта от тях може да минава за "по напряко" през Русия, където да ни я продават на двойни цени от сегашните...

И кое не му е така. По тази тръба НЯМА да идва нашия газ, а ще ИДВА руския газ, ако го пуснат естествено - слушаш - пускат ти газа, не слушаш - не ти го пускат. А каква файда, че ще спестим от транспорта, ако ни опъват още в базовата цена.

Колега ти съвсем изби рибата бе честно - я ми обесени как ще ни спре газа Русия?!?

Май доста неща не са ти ясни.

За да спре на нас, трябва спре на всички по линията, потока е съвместно Руско-Италиански проект. Спре ли кранчето, яко неустойки ще има, а някой да ни спре нашето кранче при течащ газ, ще го решава Южен поток България"

А относно 3.3 милярда евро - това е цената на проекта в БГ участък - като 70% е частно 30% собствено - така че 30% на 3.3 е точно 1 милярд - този 1 милярд се пада на "Южен поток България", от който 50% е наш така че 500 милиона ще влезем. Само дето ги нямаме и тези пари, онези са се разбрали газпром да заплати, като ние върнем чрез таксите - проблема тука е на каква лихва ще е всичко?

Съгласно подписаното през 2010 г. акционерно споразумение за създаването на дружеството "Южен поток България" между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" с равно акционерно участие по 50 на сто е предвидено тръбата да се финансира 70 процента с привлечени средства и 30 процента със собствени средства на акционерите., което при цена от 3.3 млрд. евро прави 1 млрд. евро или по 500 млн. евро за двамата акционери. Както стана ясно още преди месец обаче, "Газпром" ще осигури и финансирането за дела на БЕХ, а после холдингът ще се издължава с приходите от транзитните такси в продължение на 15 години.

Дадоха на президента доклада за "Южен поток" 3 дни преди подписването

А по линия АЕЦ той е за над 11 милярда евра.

Не знам къде четете ама големи промивки ви правят.

За сега не се знаят условията по лихвите, все още имаме инфо да получаваме.

От: Re: От: България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

навсякъде в европа я давават тази отстъпка с шистовия газ в САЩ и превръщането му в топ производител на природен газ много от компании като шел който бяха предвидили да карат втечнен газ до сащ сега карат до европа и илзилза на половин цена спрямо руския само че ти трябва терминал за такъв газ а цифрата която чух няколко милярда

целта на газпром е да намали цената само с толкова че да ни е неизгодно да купуваме втечнен газ + цената за терминала за опредлен период докато стане газопровода ... така си мисля бях чел статия че вече газпром трябва да договаря пазарен принцип при наличие на конкуренция http://www.investor.bg/analizi/91/a...prom-moje-da-razklati-rejima-na-putin,140717/

Прав си за отстъпките, но логично такива големи отстъпки(в статията пишеш над 20%) да дават на държави които не са 100% зависими и поради тази причина могат да им извиват ръцете за разлика от нас. Тука могат ако искат и никаква отстъпка да не ни дадат - ние нищо не можем да кажем.За това ми стана странно.

От: От: Re: От: България договори над 20% отстъпка в цената на руския газ

Прав си за отстъпките, но логично такива големи отстъпки(в статията пишеш над 20%) да дават на държави които не са 100% зависими и поради тази причина могат да им извиват ръцете за разлика от нас. Тука могат ако искат и никаква отстъпка да не ни дадат - ние нищо не можем да кажем.За това ми стана странно.

Русия има нужда колкото може по-бързо се подпише и почне потока, с тази променяща се среда с тези шисти и натиска от ЕЗ, нормално е да ни удовлетворят искането.

От любимата БТВ, чета:

Според високопоставен правителствен източник на bTV намалението обаче излиза почти 25 процента. Като се махнат вече изконсумираните 11 на сто отстъпка, реално руският природният газ от Нова година на границата на България ще е с 14.19 процента по- евтин. Източникът ни разкри, че цената пада от сегашните 472 долара за хиляда кубични метра на 405 долара. През март в Москва бе договорено срещу ускоряване на проекта „Южен поток” „Газпром” да намали цената от 520 на 472 долара.

Трябваха огромни усилия, за да се махнат трите посредника в доставките на газ за България, защото това бяха допълнителни милиони да не кажа десетки, които се изземваха от българската икономика”, каза премиерът. Той прогнозира, че от следващата година по-евтиният руски газ ще се усети от всички в страната с по-ниски цени.

Не знам как ги смятат, при мен 20% от 520 за кубик са 420, но по-важното е че посредниците падат и цената ще е доста по-ниска.
Сега ББ доста ще дръпне, но е нож с 2 остриета, ако не паднат цените на дребно с нужното то ще се вътре доста - така че в една по-светла преспектива ще падне едно преструктуриране в нашите газови компании и предоговоряне, че топлото да падне драстично. Само да не пускат пак сметки долара се вдигнал та и затова ше расте газа.

Направо, след толкова политическа помия тази новина, не можеш истински и се зарадва човек, докато не го видя реализирано няма се радваме. Но ако стане голям + ще е за ББ

Смятайте колко са отичали в партийните джобове, от старите договори на 3ните.

Сега като гледам на къде отиват нещата, Белене от АЕЦ, ще стане като нищо Газова централа

Чекай ся, тука гледай какво пише:
Над 20% ще бъде намалена цената на природния газ за България от 1 януари 2013 година.

Па тук се оказва, че в 20% влизат и 11% от лятото, тях що ги броят? Значи реално не са 25 ами нови 15% - така го разбирам. Аз съм в грешка или се мъчат да ни баламосват?

Според високопоставен правителствен източник на bTV намалението обаче излиза почти 25 процента. Като се махнат вече изконсумираните 11 на сто отстъпка, реално руският природният газ от Нова година на границата на България ще е с 14.19 процента по- евтин.

Те Април свалиха 11 процента от Р. Овч цена и явно от нея пак предопределяли и аз мисля че са 15% и кумулативно от старите цени минава номера над 20%.

Ако приемем че това е верно 405 на кубук то намалението от 520 наистина е над 20 процента.
До колкото си спомням те ни правиха 11процента по рано през година с обвързване на потока, но отстъпката е по-голяма - така че тези нови цени от до година влизат.

Руски енергиен експерт: Българските власти се правят, че защитават националния интерес по проекта „Южен поток”, а „Газпром”, че прави отстъпки. Това посочва руският експерт Николай Марченко, цитиран от специализираното издание „Енерджи експертс” ... цялата статия

Руснаците мислят, че правителството ни нарушават европейски директиви в полза на Москва. Въпросът е ЗАЩО?

Горе