От: Българският туризъм - защо българите ходят на почивка в чужбина
Нека съм идиот, ама предпочитам да си ходя в Гърция.
От 5 години не ходя на нашето море, освен за седмица на гости, защото жената е от Каварна. Само дето не мога да се примиря с мътната вода и реално не изпитвам кеф да влизам във водата. Иначе Шабла и Крапец.. там е уникално. Все едно си на океан. Болата е скътано заливче, не е лошо, но да не ходиш в уикенда, че е гмеж и там. Ама абсурда на абсурдите е примерно плажовете около Каварна (селата в посока Балчик). Сложили некви шикозни имена, 3 метра плажна ивица, набумкали чадърите и писали "промоция" - чадър и неква смръдлив барбарон на който да седиш/лежиш - 20 лв. Айде бегай бе.
Гърция има хиляди възможности, но тъй като говорим за по-практични и естествено да не хвърляш торба с пари ще спомена Тасос.
По-близо е от нашето море (от София), перфектни плажове, кристална вода и спокойствие. Нека да сме идиоти.
Кеф ти средиземноморска кухня на брега на морето, кеф ти агнешко чеверме в таверна по средата на острова.
За обслужването - тези край морето са ОК, обаче тези във вътрешността на острова са направо уникални!
Първия път като отидохме ни оферираха да изберем тях (15 човека компания) и в замяна - ципуро на корем, мезета - сушени маслини и дроб от агнешко/ярешко (уникално мезе) - заведението черпи за добре дошли.
Черпиха ни бири, черпиха ни вино, даже за афтър парти ни дадоха бутилка вино и ципуро.
Миналата година пак ходихме, по-малка компания, но ципурото и мезето отново беше от заведението. Ядохме агнешко. Сервитьора ни донесе агнешка главичка - супер овкусена и препечена да се почерпим. Е, как да не уважаваш такива заведения?
Но не това е най-важното. Аз лично търся спокойствие и чисти плажове.
От гръцките острови съм ходил на Паксос - уникално островче с още по-уникални плажове. И много малко туристи.
Самотраки - не си заслужава. Тасос е в пъти по-добро място.
Лефкада - прекрасни плажове, но много народ. Все пак и там намерихме места за уединение.
И като цяло е ясно, че гърците имат прекрасни острови и за съжаление няма как да ги посетим всичките.
Затова отново да подчертая, че за нормално бюджетна почивка - Тасос е идеално място.