От: Вендинг машинки - добра инвестиция или не?
Ако в близко местоположение има кафене, ресторант, малко хора или дори хора, които "се страхуват" да употребяват този род кафе, то отново ще си на загуба. Ако щеш вярвай, но имаше инциденти с хора в България, които са пили кафе/чай от подобни автомати и после лекарите се оправдаваха именно с тях - качеството било под всякаква критика.
Поддръжката не е сложна, но да не ти се налага да поправяш нещо - ужас. Обшо взето не бих те посъветвал да се впускаш в подобна бизнес възможност, но като във всеки бизнес - всичко зависи от човека и вижданията му.
Пълни глупости! Защо качеството да е под всякаква критика?
Имам пет автомата за топли напитки, поставени само на мои обекти. Наистина има разлика по отношение на печалбата от преди години, защото кафето и консумативите поскъпнаха, а цените на повечето места останаха непроменени, защото конкуренцията е голяма. Ако гласуват закон за фискализация на вендинг автоматите, ще бъде пълна глупост и пак ше сме едни от първите приели такъв закон.
А на въпроса, защо в България няма много вендинг автомати за цигари - защото не е изгодно. Цигарите в България имат фиксирани цени и малка надценка, а и автоматите за цигари са с по-малко асортимент, също така на много места вендинг машините биват разбивани, а при тях загубата ще е много по-голяма. Миналата година в Англия забраниха вендинг автоматите за цигари. Просто този сегмент е обречен за в бъдеще. Доколкото знам най-много вендинг автомати за цигари има в Испания.
Мнението ми е, че сега не е момента за започване на вендинг бизнес, конкуренцията е голяма, а и не се знае каква секира точат от НАП.
Гербаджиите направо се уляха, искат да затрият напълно дребния бизнес, искат всички да слугуват на едрия бизнес, който може да си купи политици и лоби в парламента.
Касовите апарати, които наложиха на търговците най-облагодетелствени са мобилните оператори и фирмите за касови апарати.
Сега с вендинг апаратите пак се цели същото, но вследствие на това ще има много отказали се от този бизнес.