И аз съм го мислил, но няма как ако сте семейство с дете, освен ако не искате да станете личен шофьор на детето ви (друго ще е ако е студент с шофьорска книжка).
Другия минус е, че масово селата са населени с цигани. Бонус е наличието на местни феодали, които правят каквото си искат в селото.
Така из селската идилия или може да ви оберат къщата докато ви няма, да слушате маанета всеки ден (за да добиете представа - завъртете се из периферията на която и да е циганска махала, в който и да е град), да ви обират/бият детето докато е малко.
Други неща:
- чести токови удари и продължителна липса на електричество;
- ако ви спре интернета, ще чакате от 2-3 дни до по-вероятно седмица докато връзката ви бъде възстановена;
- проучете преди да закупите имот, как стои въпроса с водоснабдяването в селото. Ще дам пример - Калиманци в Суворовска община - селото от над десетилетие страда от слабо налягане/липса на вода. Защо? Защото над 90% от жителите му са вързани незаконно към ВиК мрежата и сметки не плащат, а през последните години - новопостроените къщи с басейните допълнително утежняват проблема. От общината най-безцеремонно заявяват, че няма защо да работят по разрешаване на проблема, тъй като няма достатъчно плащащи абонати (преобладаващата част от населението в селото е българско ако това е от значение).
- има шанс да ви вони на обор от през една-две къщи, според това накъде духа вятъра, като на моменти, колкото и да сте си мислили "а, то се свиква" - ами не се свиква, силата на миризмата е до степен да ти се повдигне.
- ако имате проблем със съседа, например да си е направил отводняването към вашия имот и с това след всеки среден по сила дъжд двора ви да се превръща в езеро: няма сила на земята, която да го накара да реши проблема.
Мога да продължа.
На някои от нещата съм личен наблюдател, за други са ми разказвали. Далеч не е розово положението при живота на село.
Друго би било ако сте пред пенсия (или детето ви вече е в университета, или по-голямо), работите дистанционно и решите да се установите в някое италианско, австрийско, швейцарско село.