От: Вие какво бихте си купили - нова тухла или епк ?
"За мен пък наем е най-безсмилсеното. Даваш 100 хиляди лева накуп и взимаш 400-500 лв. на месец. че то ако са на влог сигурно ще е по-добра възвръщаемостта"
Последния магазин който го взех е за 45 000 лв. На мястото което се намира наема за тази квадратура е около 700-800 лв. От 40-50 магазина има само 2 празни, моя (още не съм го обявил) и още един, като моя е на едно от най-доброто възможно място.
Ако парите ми са в банка лихвата на година за тези пари ще е около 1 350 лв. и тенденциите са да падат лихвите. Наема от този магазин, ако го отдам при 600 лв. ще ми е 7 200 лв., като си платя данъците става 6 552 лв. на година. Това което гоня при такива покупки е 10% възвръщаемост на година (купувам силно подценени активи). За сега съм успявал да го постигам. Като се сложи и фактора инфлация който изяжда главницата не е много сигурно, че е удачно да се държат много пари дългосрочно в банка.
Основния ми бизнес има 100% възвръщаемост на година и винаги когато има възможност инвестирам в него, но за съжаление не е толкова лесно (трудностите нямат нищо общо с финансиране).
Най-общо доходите ми идват от 5 напълно различни области, по този начин съм се застраховал от резки сривове. Едни са по-доходни, но и по-рискови (както всеки разумен бизнес), други са по-консервативни, но и с много по-ниска доходност.