От: От: Волен нападна СКАТ-аджия и полицай /видео/
За какво им е кампания? Някои партии на олигуфрени като Светльо Витков си вземат парите и без кампания? Дребна пара казваш а? Знаеш ли колко е тая "дребна пара"?
Явно си заслепен от излъчването на другия червен вожд, но все пак ще пробвам да ти го обясня с прости думи.
Конкретно за Светльо Витков не съм гласувал, но му симпатизирам, защото виждам колко се старае, а за разлика от много тука пишещи, аз съм запознат с това колко сложна и несправедлива е системата към новите партии. Човекът заслужаваше много по-добър резултат, но така са гласували хората (тук не включвам подозренията за фалшификация) и трябва да се приеме. Глас народен, глас Божий.
А иначе моето мнение е, че държавна субсидия не трябва да има за партиите, защото създава предпоставки за прекалено неравен старт. Ако една партия има достатъчно симпатизанти би трябвало да се издържа точно от тези си симпатизанти, но в България не е така, тъй като реални симпатизанти почти няма (теб, ReminD, си изключение). Ако все пак държавата финансира партийната дейност, е редно парите да се разпределят според това как народът е решил да се разпределят. В този смисъл не виждам проблем, че дадена партия, която е подкрепяна от камара хора от народа, ще вземе държавна субсидия.
Като се върнем пак на темата за Светльо Витков, за разлика от останалите партии той поне обеща, че ще даде публичност и прозрачност на изразходването на парите от държавната субсидия.
Относно цифрите:
На вас ви се виждат големи тези цифри, но всъщност не са. Това, че във вашите очи се виждат големи тези пари си е ваш проблем. Размерът на разходите зависи от естеството на дейността, за която е този разход. Не знам дали сте гледали колко пари отиват за космическите програми (и България, макар и слабо, участва в такива). Защо тогава не сравнявате тези разходи с нашите стотинки за банички?
За тези, които са фенове на култът към личността, ще напомня, че членовете на партиите са повече от един човек (лидерът), което означава сериозни разходи, а срещите, обсъжданията и обикновенните битови разходи струват също пари. Безплатен обяд няма.
На фона на около 18 милиарда
бюджет за 2013-та няколко милиона (т.е. няколко промила) не са голям разход като се вземе предвид, че точно от партиите в момента зависи на къде върви държавата (това дали ни харесва е подробност).
Относно точния размер на субсидията:
Невярно е, че субсидията за глас е 12 лв. На основание чл. 27, ал. 1 от "
Закон за политическите партии" точният размер е 5% от размерът на минималната работна заплата (сами сметнете какво ще стане ако В. Сидеров успее някак да промени размера на минималната работна запалта на 1000 лв. От началото на 2013-та доколкото знам минималната работна заплата е в размер 310 лв, което означава, че за глас субсидията е в размер на 15.5 лв.
Нека използваме
официални данни от ЦИК и да сметнем колко получават ГЕРБ, БСП и ДПС и Атака и сравним с "големите пари", които Светльо Витков със своята партия ще получи.
-ГЕРБ-
Брой валидни гласове: 1 081 605
Субсидия: 16 764 877.5 лв
-БСП-
Брой валидни гласове: 942 541
Субсидия: 14 609 385,5 лв
-ДПС-
Брой валидни гласове: 400 466
Субсидия: 6 207 223 лв
-Атака-
Брой валидни гласове: 258 481
Субсидия: 4 006 455,5 лв
------- Глас Народен -------
Брой валидни гласове: 47 419
Субсидия: 734 994,5 лв
Сами виждате, че числата на тези "лоши лапачи на субсидии" са бая по-малко в сравнение с тези на "големите". Парите може и да са различни, но всяка партия, която иска някакъв резултат, трябва да хвърля пари за кампании и партийни дейности, което ги поставя в крайно нерваностойно положение според настоящите ни закони.