От: Вчера продажниците от парламента отказаха да развалят концесиите за злато
Да, те значи другите държави ДЕМОКРАТИЧНИТЕ, всички са идиоти, щом такива компании и в други сектори са държавни, само ние българите сме умни щот сме дали какво ли не на частниците , ЧЕЗ, ЕОН, софийска вода. Аз не знам друга държава освен някоя африканска република, където всичко е дадено на крадливи и сенчести фирми да ограбват както си знаят. Само ние сме най-умните да си даваме на други фирми ресурсите и водата и електроенергията.
Много обичам да чета спуснати точки. Та хайде да си говорим - ще ти дам една безплатна лекция за златната индустрия в световен мащаб.
Кажи ми, кои са държавните компании в света в рудодобива и колко от тях са на печалба?
Хайде за спорта кажи ми от 10 най-големи минни в света, колко са държавно контролирани?
Ей така за спорта виж 10 най-големи мини и виж колко от тях са държавно контролирани и оперирани.
Само да не се учудиш че Barick Gold и Newmont Mining са все навсякъде - хамериканци и канадци, да не би щото са пионери в златодобива, на теб го оставям.
Сега да сме честни най-голямата мина в света има 10% участие на държавата и това Индонезия другите са за Freeport-McMoRan и управялва Грасберг.
Та тази от тази ти ми най-голяма златна мина в света се добиват над 70 милиона унции злато, като тази от Дънди едва чуква 160 хиляди унции. Всички останали мини правят десетки милиона унции на година демек стотици пъти това, което е тук.
А някой от тях плащат 1% комисионни такси ... какво да правиш .....
Та явно са идиоти тези държави.
А иначе за другите сектори това е оправено не когато държавата създава гарантирани монополи, а като либерализирали пазара и има десетки играчи.
Абе що не говориш за софийското топло - то нали е държавно нали има гарантиран бизнес и монопол що има загуби?
Явно не сме най-умните като сме гарантирали монополи в цялата енергетика, като всички на запад са либерализирали сектора си.