За това моля, ако някой желае, да сподели точно какво е посочено в писмото му. Като юрист съм убеден, че има начини да се намали сумата, която трябва да бъде внесена или пък изобщо да не се внесе. Тъй като няма как да те облагат върху такава данъчна основа, без да се знае кои доходи какви са и колко точно са, без да ти дават право на нормативно признати разходи и т.н. По-скоро може би разчитат на паниката и хората, които ще си платят веднага, когато получат тези писма.
А това, че те карат да ги декларираш по определен начин, даже не знам как да го коментирам. Нали ти ги декларираш от твое име, как те ще те карат?
Понеже нямам възможност да кача писмото като снимка, цитирам:
""" Изх. №... До.... Адрес....
Уважаема г-жо...
Уведомяваме Ви, че н@п извършва мониторинг и контрол над лицата, извършващи търговска дейност в интернет, при който се установяват индикации за уктриване на приходи от задължени лица в този бранш.
Укриването на приходи в бранша води до значителни щети за бюджета, проявяващи се в неделкариране и неплащане на действителните задължения на данъци и задължителни осигурителни вноски.
н@п има информация за получени от Вас суми от наложен платеж през 2016г. в размер на .... лв.
Бихме желали да Ви информираме, че тези доходи са облагаеми, когато са свързани с търговска дейност.
Мисията на н@п е насочена към насърчаване на доброволното плащане на данъци и осигурителни вноски и спазването на данъчното и осигурителни законодателство на РБ. Очакваме от Вас да предприемете необходимото, за да бъдете коректен в отношенията си с н@п, като декларирате реализираните от Вас приходи и съответно дължимите данъци и ос.вноски.
Обръщаме Ви внимание, в случай че получавате доходи от търговска дейност през настоящата 2017г.- същите следва да декларирате до 30.04.2018г.
Директор тд н@п.... """
Това е.
Четох друго писмо, в което пише, че дават срок до 14 дни да се декларират доходите, в противен случай, щели да упражнят правото си по чл. еди си кой беше от допк - тоест да ти направят ревизия.
Моето писмо е така написано че ми звучи някак... препоръчително! Няма срок, няма покана, няма конкретно действие към което да бъда насочена.
Вижда ми се нелепо да се платят тия 15% на цялата сума от НП или да се ходи доброволно да ти направят акт за неподадена декларация.
Ако може юридическо мнение за писмото, ще е много ценно.