Образование не ти трябва, но като направиш фирмата, ще се сдобиеш с истинско допълнително образование без диплома.
Внимавай за следните неща:
- всяка година до края на март фирмата трябва да подаде годишен отчет в НАП (иначе глобите са големи)
- горното счетоводителите ще го направят, но понякога забравят да ти напомнят за друго - всяка година до края на юни - подаваш годишен отчет и в Агенция по вписванията (и тук големи глоби). В първата ми година като собственик така забравиха да ми напомнят и в последния ден съвсем случайно видях в един сайт и търчах като луд.
- в началото като регнеш фирма, можеш да вкараш и минимален капитал - 2 лева. Ако го направиш обаче, няма да можеш в началото да купуваш през фирмата някакви активи или стоки (компютър, телефон, др.). Просто защото тя ще се води с 2 лв. налични пари. Едва като влязат първите приходи ще можеш да правиш официални разходи.
- гледай да си минаваш разни разходи през фирмата, за да можеш поне частично да компенсираш парите, които ще даваш за осигуровки и счетоводител. Примерно разходите за телефон, лаптоп, интернет, домейни и др. Също и при SEO дейностите, ако купуваш линкове от някого. Взимай си фактури за всичко и ги давай на счетоводителите. Това ще ти намалява данъчната основа. Данък уикенд леко прецака това, но не много.
- можеш да получаваш пари официално само по банка или с касов бон. Ако издадеш на някого фактура, но после той ти преведе пари по личния ти Еконт или Изипей, това не е ок за НАП. Понеже едва ли ще си вземеш касов апарат (за копирайтинг и SEO дейности не ти трябва) - просто си искай да ти плащат през фирмената банкова сметка.
- ако наемеш копирайтъри, можеш да подписваш с тях авторски договори. Те са същите като гражданските с тази разлика, че няма никакви осигуровки върху тях и авторът няма да дължи 10% данък върху прихода си, а 6%. Авторски договори могат да се подписват също и за дейности като дизайн, рисуване, преводи, програмиране, създаване на музика и др.
- ако имаш съдружници и те вършат работа във фирмата, по закон за тях също трябва да се плащат осигуровки. Ако не искате да плащате и за тях (което е нормално), е важно те да не фигурират никъде в дейността (като автори на статии, създатели на сайтове и др.).
Успех от мен