Здравей колега,
Ще ти кажа как става, тъй като преди 1-2 години беше доста практикувано от мен. А в зората на PayPal за България, си беше една много честа практика. Ето какво трябва да направиш:
1. Отиваш в най-близката поща в района ти;
2. Попълваш бележка, като трябва да имаш:
- трите имена на получателя
- градът, в който е той
- телефона за обратна връзка
- сума, която ще превеждаш
- основание, но май не беше задължително
- пощенски код на клона
3. Предаваш го в гишето;
4. Плаща се малка такса, беше преди време 2 лева;
5. Получаваш разпечатка на наредените пари;
Идват в рамките на 1-2, рядко 3 дни, като получателя отива до тамошен клон на Български пощи и с личната си карта поисква парите. Това е. Това е един от най-лесните начини, когато говорим само за плащания не минаващи през разплащателна система. Може да се сравни в това на банките, но само при определени. Банките, които взимат 4 лева такса за превод са на доста задно ниво от това. В момента, от време на време, ми се случва да използвам банков трансфер, като съм адски щастлив, че получателите използват услугите на ЦКБ, не за друго, но ако зареждаш друга сметка и ти имаш такава, не се плаща такса. Не мога да кажа същото за Райфайзен банк. И в двете имам сметки и карти, но само ЦКБ не ми искат такса. Не знам - явно си е политика.
Искам да направя разграничение - има разлика между пощенски запис и телеграфен. Телеграфният запис е по-експресен и може да се получи на същия ден, ако уцелиш правилните часове. Примерно, ако ги наредиш сутринта, следобед 100% ще да при получателя. Темата може и да е като важна, защото все още се използва от хора малко по в страни от дигиталните методи. Не се учудвайте, все пак ако някой фотограф ви праща снимки, за сайта ви, той няма да е толкова адванс като вас и да има paypal, epay, а банките при него да са пак в ограничен брой. Но ако трябва да ги нареждам от опита си с подизпълнители методите се нареждат така:
1. PayPal
2. Epay
3. Банков трансфер
4. Пощенски/телеграфен запис
5. West&Union
Като първите 2 метода са почти в еднакви %-ти, да не кажа, че и може в някой случаи да имат разменени места.
Важно: Когато правите превод, винаги носете със себе си лична карата или документ, които удостоверява, че сте вие. Шофьорската книжка също може да свърши работа.