Въпрос за rel="canonical"

takitodorov

Member
Здравейте,
Наскоро направих анализ на сайта си с някакъв инструмент и се оказа, че не съм оправил отварянето домейна с www и без www. Излезе ми резултат Your website without www doesn't redirect to www. It's duplicate content! Досега мислех, че съм решил този проблем, защото веднъж си играх си играх с тоя таг "canonical", явно не съм успял. Ако някой желае да помогне, ще съм му благодарен. Интересува ме каква точно трябва да е стойността на този таг и на всички ли страници трябва да се сложи или само на индекса?
 
От: Въпрос за rel="canonical"

Това ти трябва в .htaccess-a - връща всичко с www

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domain.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domain.com/$1 [L,R=301]
 
От: Въпрос за rel="canonical"

Относно canonical tag.
Самото название на тага показва, че става на въпрос да се определи "канона", източника, на който се базира дадена страница. С други думи, когато имаме две или повече страници с еднакво или много близко съдържание (и се броят за дублирани), трабва да посочим коя смятаме за "оригиналната" (каноничната).
Например:
www.example.com/?prod=123
www.example.com/?manifacturer&prod=123
www.example.com/product.html

На трите адреса има еднакво съдържание. Има генериран сайтмап, където фигурира www.example.com/?prod=123. Но това не пречи на гугъл да намери и индексира другите два адреса. И да открие еднаквото съдържание. И да ни накаже за което.

Какво се прави? Избираме си един от трите адреса за основен (каноничен). Преди затварящия head таг, поставяме в другите две страници rel canonical, сочещ към избрания адрес. Когато ботът мине, ще отчете дублираното съдържание, но и ще знае кой от трите адреса да включи в индекса.
И още една подробност, каноникъл тага може да сочи към страница на друг сайт.
 
Последно редактирано:

Горе