Въпрос относно данъци по авторски договор

Awesome

Active Member
Привет на всички. От известно време работя с една фирма на авторски договор, като досега не съм се интересувал относно данъците които дължа от своя страна, в интернет информацията е неясна, ако някой знае с точност моля да съдейства. От ноември 2022 работя на този принцип, ако може инфо къде-как..защото не съм изобщо запознат.
 
Трябва със сигурност да си вземеш бележка за всичко платено през годината, издадена от тях. След което най-добре е някой или в данъчното или в счетоводител, да ти помогне да си попълниш данъчната декларация, обявявайки този си доход, за който ще ти се калкулира точната сума, данък, който да си платиш, ако вече не е. Не знам как сте се разбирали. За това е важно в бележката какво пише също.
 
Фирмата българска ли е?
След 10 март в годишната декларация в страницата на НАП ще Ви се заредят данни. (трябва да имате ПИК издаден от НАП)
 
добре бе айде духай супата тогава
някой знае ли тоя безполезен сайт на нап в коя от петте милиона услуги трябва да се влезе за да се направи една проста справка на това което дължа евентуално? предполагам че щом получавам парите по банков път от фирмата би трябвало да излизат и там?
обърнах им целия и сайт и нищо не излиза
 
Фирмата би трябвало да ти издаде бележки за 2022 - там си пише дали са удържали данък и съответно трябва ли ти да го плащаш.
Иначе като тръгнеш да си попълваш декларацията тези суми ще си излязат, ти само да ги потвърдиш (ако са верни). Ако не са верни - търси къде е грешката.
 
Това са ти признатите разходи, данъкът си е 10%.
На първия скрийн защо го дава "40 на сто" в графата авторски възнаграждения тогава? Нещо не схващам, ако потвърдя декларацията по тоя начин да не ми искат камара пари после :D
И още нещо - вади ми от еконт някакви суми които не са от търговска дейност тях ги махам от декларацията нали така?
 
Защото имаш 40% признати разходи (1-ви скрийншот).
Не виждам кое не е ясно в тоя скрийншот (втория) - разходи за дейността 40%, облагаем доход (полученото -40%).
Данъкът е на друго място, не в този скрийн.
Само ти си знаеш дали са търговска дейност или не. Ако не са - махай ги.
 

Горе