Въпрос относно оптимизацията на уебсайт с множество mysql бази данни

Rynnie

New Member
Първо да се извиня в случай, че на въпроса ми е отговаряно многократно из форума. Ползвах търсачката, ползвах и Гугъл, пробвах и на английски да си намеря отговора на въпроса. Подозирам, че не използвам правилните ключови думи, а нямам идея как да си формулирам нещата що се отнася до този въпрос и ... да ... извинявам се отново ако съм сгазил лука. Дано не ви досадя.

Така.

Имам намерение да създам уебсайт, чиято основна част ще бъде Wordpress инсталация, а в едно от менютата ще има линкове към различни OpenCart инсталации. Знам че звучи като излишно усложняване на нещата и бих могъл да мина само с една на OpenCart, но просто се налага. Безсмислено е да ви губя времето с обяснения и дебати по темата.

Проблемът НЕ ми е с оптимизацията на OpenCart инсталациите. Що се отнася до тях - няма да им се потя особено. Не ми се вижда и необходимо.

Притеснява ме дали ДОРИ да изградя кадърен вътрешен линк билдинг (тоест статии, водещи към тези инсталации ; банерчета , картинки, widget-и с линкове etc) на 'основната' страница, от редовното обновяване на въпросните OpenCart инсталации ще има файда. Ясно е, че при всяко обновяване ще облажвам Гугъл с по някоя и друга статия и цялостно изменяне на съдържанието на front page-а на Wordpress инсталацията, но ботовете ще индексират ли правилно съдържанието из целия уебсайт ? Все пак говорим за примерно 10 mysql бази данни в различни папки на основната директория на сайта ?
( / public / wodpress инсталацията + папка KIDS(примерно), в която ще са всички OpenCart инсталации / Teen (папка за отделната инсталация) / OpenCart инсталация #1 )

И така нататък...

Обмислях и дали да не ги пльосна на поддомейни, но и това ми се вижда безсмислено ... че даже и в мой ущърб.

В общи линии въпросът ми е - това ще се индексира ли правилно ? А ще се индексира ли изобщо, дори да си изградя вътрешните линкове както трябва ?
Осъзнавам, че въпросът ми вероятно изглежда глуповат, но предпочитам да попитам, вместо след това да правя всичко наново.

Благодаря ви.

От: Въпрос относно оптимизацията на уебсайт с множество mysql бази данни

Честно казано от това което си писал не ми стана много ясно какво точно питаш, но предполагам се интересуваш дали структората на сайта ще позволи добра индексиране на подсайтовете...

Ако съм те разбрал правилно, не би трябвало да имаш проблем с обхождане на целият ти сайт, ако не си набутал връзките много навътре. Не съм работил с OpenCart, но предполагам можеш да си създадеш sitemap, а в GWT можеш да добавяш колкото си искаш sitmap-а, така, че нищо не ти пречи да добавиш и страниците от магазините, но според мен това което си решил не е много удачно, понеже адресите сигурно ще станат доста дълги, което може да доведе до известни проблеми.

Иначе относно индексирането не виждам причина да не се индексират.

Броят на базите няма нищо общо с индексацията. За да те индексира Г, трябва от точка А да се стига до Б с вътрешни линкове. От Б до В, до А....до Я. Въпрос на добра структура на вътршени линкове.
Интерсно си го замислил, като преоткриване на колелото. Бих искал да го видя, когато е готово.

Благодаря Ви за бързия отговор.

Да, правилно сте ме разбрал.

адресите сигурно ще станат доста дълги, което може да доведе до известни проблеми.

Дали бихте разяснил малко по-подробно. Изчетох немалко по темата из нета, основно от чуждестранни източници обаче, и бих се радвал на малко български фийдбек, тъй като двете основни тези, около които обикновено се тиражират, са "Не, не вреди, освен ако не е спамерски" и "Да, вреди, ако е следствие от необходимостта потребителя да клика много пъти".

В моя случай линковете ще са директни от основното меню на главната страница, макар и в действителност съдържанието, до което водят, да е 2 нива по-надолу в йерархията. Давам някакъв примерен линк, за да ме разберете :

htttp://asdf.com/index.php - така би изглеждала основната страница
htttp://asdf.com/kids/teen/index.php - така би изглеждал директен линк към някой от подсайтовете.

Мерси.

Едит : Благодаря Ви, Тео. И за бързия отговор, и за фийдбека. Да се надяваме да се похваля и с готов уебсайт в скоро време.

Благодаря Ви за бързия отговор.

Да, правилно сте ме разбрал.

Дали бихте разяснил малко по-подробно. Изчетох немалко по темата из нета, основно от чуждестранни източници обаче, и бих се радвал на малко български фийдбек, тъй като двете основни тези, около които обикновено се тиражират, са "Не, не вреди, освен ако не е спамерски" и "Да, вреди, ако е следствие от необходимостта потребителя да клика много пъти".

В моя случай линковете ще са директни от основното меню на главната страница, макар и в действителност съдържанието, до което водят, да е 2 нива по-надолу в йерархията. Давам някакъв примерен линк, за да ме разберете :

htttp://asdf.com/index.php - така би изглеждала основната страница
htttp://asdf.com/kids/teen/index.php - така би изглеждал директен линк към някой от подсайтовете.

Мерси.

Едит : Благодаря Ви, Тео. И за бързия отговор, и за фийдбека. Да се надяваме да се похваля и с готов уебсайт в скоро време.

Не е проблем да ползваш и втората архитектура на адресите. Аз имах друго предвид. Доколкото знам има ограничение на дължината на адресите и при положение, че ще имаш продукти в тоя OpenCart адресати да не стане например:

htttp://asdf.com/kids/teen/нови-дрехи-за-момченца-и-момиченца-от-малки-до-големи-има-всякакви-размери-блузки-дънки-кънки-и-какво-ли-още-не-щото-това-май-взе-да-става-много-дълго-и-не-знам-дали-социалките-ще-го-хванат-като-се-полъча-да-го-линкна-или-дали-и-google-бота-ще-хване-такава-дълга-връзка.html

:)

Едва ли ще имаш толкова дълги адреси, но просто да разбереш какво имам на предвид.

Е, проблемът с линковете си седи. Защото от магазина се тръгва още по-навътре. А тия работи Гошо не ги обича. Задължително трябва да се ползва модул за SEO URL + cannonical tag. Ясна ми е ролята на многото опънкарт инсалации, но каква е ролята на УП?

пп. Зарежи учтивостите, във форум сме :)

@Teo - в интерес на истината визуално ми допада много повече, струва ми се по-подходяща за landing page, пък и ще мога да обновявам не само с продукти, а и със ревюта, снимки и така нататък.
Пък и сайтът няма да е с цел да продава, а да промотира чужди услуги и продукти. Общо взето нещо като източник на информация, полезни статийки и новини, такива ми ти работи :D . В крайна сметка ще излезе благотворително дружество, тъй като нямам намерение да слагам Адсенс, но искам да натрупам малко опит в областта на графичната обработка, линк билдинга, копирайтинга и като цяло да имам идея кое и как става за в бъдеще. Рано ми е засега да 'въртя' бизнес, пък и много неща ми се натрупаха на главата - захванах се с 3д анимация, искам и при Телерик едно курсче по програмиране да мина някак, ще ми се и шведски да науча, пък имам и още 2 години висше да карам, та май сега е подходящ момент да си начеша и тази краста.

Ще видим какво ще излезе, де, но поне на теория не е толкова зле.

Горе