От: ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро
Ето аз примерно и някои други персони в форума като гледам скоро може да усетим юмрука на боко защото не мълчим.
Братле по принцип си прав, защото ставаме неудобни понеже отваряме очите на хората които не са регистрирани във форума, а го четат като гости. Така е - от истината боляло.
По темата - през 2000 г. когато работех сис. админ в една интернет PC-зала, на сървъра бяхме сложили един софтуер с BOSS-бутон. Значи операторите бяха инструктирани от шефа още като видят да влизат ченгетата - само 2 клика с мишката на BOSS-бутона, и в цялата зала по мрежата на всички PC-та се изтрива всичко нелегално - филмите, игрите и музиката. И шефа нямаше проблеми - идвали са на поверка, натискат BOSS-бутона, и ни лук ял, ни лук мирисал, ченгетата си заминават по живо по здраво, и после аз, операторите и шефа 2 дни връщахме бекъпи, и пийвахме водките с шефа ( в това отношение беше много пекан, все носеше по няколко бутилки твърдо гориво и сме се опивали ) до като ресторвахме огледалните копия, ама поне нямаше ядове.
Предполагам такива които са работили преди години в интернет PC-зали знаят за тези BOSS-бутони. По късно той прекрати дейността си, и аз започнах сис. админ в една фирма за интернет - там пък имаха FTP и беше пълно с филми, музика, игри и софтуер. И пак по същия начин пак от сървъра ( той беше с дистрибуция Debian ) имаше друг бутон подобен на BOSS-бутона, който също като кликнеш с мишката 2 пъти с левия бутон на празното пространство на десктопа се появява бутона, кликваш го и изтриваш всичко в FTP-то. Можело е да избегнат проблема както бившите ми шефове, ама явно е нямало кой да ги светне.
Когато след тази фирма доставчик на интернет, се преместих в PC-сервиз, шефа ми там също продаваше софтуер, лицензиран софтуер, но нещо не беше платил и го дърпаха до като му затворят сервиза и магазина. После нищо не чух за него, някъде се покри и изчезна.
Тия журналя що за грамотност - Coler Draw, не знам да съществува такава програма :lol: Вярно е че да се избегнат подбни неприятности е да се ползват някои от дистрибуциите на Linux, аз като тесен специалист в тази област на администрация на сървъри под Linux, бих препоръчал за крайния потребител дистрибуция Fedora - не правя реклама, а просто това е дистрибуция която е перфектна за работа в офис, максимално улеснен интерфейс, има вградени драйвери за принтери, какъвто и принтер да сложиш ти го детеква, а за стабилност няма смисъл от коментар. Може да се използва както от домашни потребители, така и от офис-служители. Но наистина проблема е че такива програми като Auto Cad, Corel Draw и PhotoShop няма как да тръгнат под тази ОС, това е проблем наистина.
Мога да предложа още един хитър вариант: едновременно 2 ОС на хард диска, хем WINDOWS и хем някаква дистрибуция на Linux, примерно Fedora ( бившата Red Hat ). Тъй като само под уиндоус вървят необходимите програми които изброих по горе, а те са жизнено нужни на служителите, ще си работят с уиндоус. Още като забележат че се отваря вратата от униформени - рестарт на PC-то и в началото на рестарта ще те пита коя ОС да зареди - даваш линукса, и ги посрещаш без паника и мръщене. Друг е вече въпроса ако вземат PC-тата.
За мен тук е действано по сигнал от конкуренцията. Някой е ламтял за повече пари.