Германия призна биткоин за законно платежно средство

blackout8

Well-Known Member
Виртуалната валута биткоин бе призната от германското министерство на финансите като „тип сметка“, което означава, че вече е законно платежно средство и може да бъде използвана за данъчни и търговски цели в страната, съобщи CNBC.


Биткоините не са определени като електронни пари или чужда валута, а по-скоро като финансов инструмент според германските банкови правила, се посочва в съобщение на министерството. Те са по-близки до „частните пари“, които могат да бъдат използвани в „многостранни клирингови кръгове“, добавят от ведомството.
„Трябва да има конкуренция в създаването на пари. Отдавна съм защитник на схемата на Фридрих Август фон Хайек за денационализиране на парите. Биткоините са първата стъпка в тази насока“, заяви Франк Шефлер, член на Финансовата комисия в германския парламент, която настоя за категоризирането на виртуалната валута, която позволява на потребителите си да разменят онлайн кредити за стоки и услуги.


Тъй като няма централна банка, която да ги емитира, биткоините могат да бъдат създавани онлайн чрез използване на компютър за изпълнение на трудни задачи – процес, познат като „добиване“. Сега един биткоин струва малко над 119 долара, отбелязват от CNBC.
Според Шефлер новите регулации показват, че германските власти подготвят правила как да бъдат облагани транзакциите в биткоини.
Според германския вестник Die Welt правителството е постановило правното определение на биткоин, което означава, че търговските печалби, произтичащи от използването на валутата, могат да бъдат облагани с данъци.
Кейтлийн Бруукс, директор на отдела за проучвания във FOREX.com, заяви, че класификацията от страна на германското правителство осигурява законност на биткоина за използването му като валута за разплащания в една от най-големите икономики в света. Бруукс смята, че това е голяма стъпка напред за налагането на биткоина.

„Мисля, че е интересно, че Германия мина в настъпление и предостави правен статут на биткоина, тъй като той може да стане алтернатива на еврото, ако някога общата валута престане да съществува“, изтъкна тя. „Ако еврото наистина се провали, германските власти биха могли евентуално да продължат да събират данъци, ако някой започне да използва биткоин, а това е добър пример за напредничавото мислене в Германия!“, категорична бе Бруукс.


Успехът на биткоина зависи от отношението на регулаторните органи и наличието на равнопоставеност с останалите валути, смята Шефлер. Той добави, че националните власти биха постъпили зле, очерняйки биткоина като престъпно средство за пране на пари само защото дава възможност за анонимни транзакции.


„Рано или късно, в зависимост от успеха на частните валути, властите ще почувстват нуждата да ги забранят или регулират. Една свободна страна би трябвало да се въздържи и да не се намесва в частния избор на пари от нейните граждани. Според мен производството на пари няма нищо общо с дейността на правителството“, убеден е депутатът в германския парламент.
През последните месеци регулацията на биткоина се превърна в гореща тема на обсъждания. Департаментът за финансови услуги на щата Ню Йорк през миналата седмица обяви наказания за няколко компании, свързвани с виртуалната валута, в рамките на разследване на бизнес практиките в бранша, а ФБР и американското министерство на вътрешната сигурност разследват биткоина.
В допълнение през юли Тайланд на практика е приел забрана за виртуалната валута, става ясно от уебсайта Bitcoin Co., базиран в столицата на страната Банкок и търгуващ с биткоини. От уебсайта посочиха, че тайландски правителствени агенции са отказали да го регистрират, което би позволило местното население да използва законно биткоини.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-prizna-bitkoin-za-zakonno-platejno-sredstvo,156275/
 
От: Германия призна биткоин за законно платежно средство

Тая новина съвпада със "затягането" на борсата bitcoin.de. Значи е имало причина.
 

Горе