Германка влезе в затвора заради "данък телевизия"

leonssss

Well-Known Member
В началото на април една 46-годишна германка напусна женския затвор в град Кемниц в провинция Саксония, което предизвика пореден фурор в местните медии. Това нямаше да е голяма сензация, ако не ставаше дума за жена, която получи ефективна присъда, защото отказа да плати своя данък за обществените телевизии и радиа. Причината за това решение на Зиглинде Баумерт от Тюрингия е, че тя не понася от години да гледа телевизия или да слуша радио, а черпи цялата си информация от интернет. Именно защото са й скучни телевизионните програми и радиостанции, тя няма нито телевизор, нито радио. Но според законите в Германия всеки гражданин дължи данък (такса) за обществените телевизии и радиа (GEZ), които се приемат ефирно - по 17 евро месечно. Контролните органи могат да чукат по всяко време на вратата и да извършват проверки. Дори ако човек не гледа държавните телевизии А Ер Де, Це Де Иф и техните регионални програми - пак плаща. Същото важи за държавните радиа. Таксата за кабелна телевизия си е отделно и тя резонно няма задължителен характер. Според официални данни сметките на над 4.5 милиона домакинства в Германия са замразени от съда, тъй като не са погасили задълженията си за "данък телевизия".

В случая на Баумерт първоначално ставало дума за дължима сума към държавната хазна в размер на 190 евро. "Аз престанах да плащам този данък през 2013 г., след което контрольорите направиха няколко безуспешни опита да ме накарат да го платя. Нито веднъж не възразих официално срещу това, тъй като исках да оспоря този закон в съдебната зала. Знаех какво ме очаква", заяви тя, цитирана от в. "Велт ам зонтаг", който пръв съобщи за този случай. На 4 февруари т.г. в металопреработващата компания, където работила жената, се появили съдия-изпълнител и полицаи. "Докато работех, неочаквано ми звъннаха и ме извикаха в сградата, където се намира централата на фирмата. Там вече бяха съдия-изпълнителят и двама полицаи. Представителят на съда веднага ме попита дали все пак сега съм готова да платя дължимата такса. След като отново отказах да сторя това, те веднага ме отведоха в полицейския участък в Бад Залцунген и след това в ареста. Не ми сложиха белезници, но повечето ми колеги бяха много изненадани от събитията, на които станаха свидетели", разказва Зиглинде. Малко след това от компанията й съобщили, че е уволнена от работа.


ето линк http://www.segabg.com/article.php?id=804383
 
  • Like
Реакции: Sky
Това не е такса, че "аз гледам" обществена телевизия, а такса "да има" обществена телевизия. За да може държавата да има информациони канали и да гарантира "безплатно" информация за всички граждани. Друг е въпроса, че не струва.
И в UK има такава такса. И в България имаше, а може и още да има, но за разлика от Германия тук никой не я търси :). А при немците няма лабаво. Глобявали са ме за неща, които в БГ смятаме за маловажни и "абе айде сега, за това ли намери да се заяждаш".
 
СМИ бди над електората. Как така тази жена ще си позволява да ползва алтернативни източници на информация.
 

Горе