mvmrik
Well-Known Member
От: Градът на селяните
В повечето случаи е така, не винаги. Като цяло децата усещат липсата на родител или ако има напрежение в отношенията им. Това им тежи и ги кара да правят неща, които в противен случай не биха направили. Лошите думи могат да се чуят навсякъде и децата обичат да ги използват, защото са "забранени". Тук обаче, не говорим за деца, а за големи хора, които се държат просташки. Всяко дете като порасне се осъзнава и става отговорен и възпитан човек, но е много вероятно да стане и точно обратното. Ценностите се възпитават в детството. Много е трудно голям и изградил се човек, да започне да превъзпитава ценностната си система. В повечето случаи тези хора въобще не го смятат за проблем и не мислят, че трябва да се променят.
А такива пък колко ги обичам с генерализациите!
Аз познавам много деца на здраво свързани родители, които са повече от невъзпитани и грубияни. Както и такива на разделени, които пък са възпитани. Защо самото съжителство на родителите да има значение, а не възпитанието и културата на всеки един поотделно. Мислиш ли, че ти, ако имаш "проста" жена от село (не като обида- такава със средно образование, послушна, домакиня, гледа ти децата, ти си изкарваш кинтите и си живеете щастливо и семейно) но ти самият си нервен, избухлив, агресивен към нея, как точно децата ти, които слушат и гледат това ще се възпитат на толеранс контрол и зрялост?/не казвам, че жена ти е проста/- както и обратното.
Моето дете например никога не е чуло от мен цинична дума. Аз самата изпитвам ... кортикарии като чуя някой да псува! Редовно съм правила забележки на баща ми като се е изпускал. Защото това е невъзпитано! Това е грозно! По-добре излай, отколкото да наредиш гнусни думи като псувня.
И ме викат в училище, че моето дете използва лоши думи! Как така? От къде ги научи бе мамо? Ми как от къде? От Филип, от Крисо ... Сульо Пульо... ама как така? Мен чувал ли си ме да ги употребявам? не! ми тогава, ти защо ги употребяваш? защото и другите ги използват ...
Съгласна съм за средата, в която се развиваш, но не и за глупостите на психолозите. те това ще ти кажат естествено. За да даваш кинти и да ти набиват канчето колко си виновен и не се справяш. Но то това не е двустранен и ограничен процес майка-дете-баща, а е многостранен.
В повечето случаи е така, не винаги. Като цяло децата усещат липсата на родител или ако има напрежение в отношенията им. Това им тежи и ги кара да правят неща, които в противен случай не биха направили. Лошите думи могат да се чуят навсякъде и децата обичат да ги използват, защото са "забранени". Тук обаче, не говорим за деца, а за големи хора, които се държат просташки. Всяко дете като порасне се осъзнава и става отговорен и възпитан човек, но е много вероятно да стане и точно обратното. Ценностите се възпитават в детството. Много е трудно голям и изградил се човек, да започне да превъзпитава ценностната си система. В повечето случаи тези хора въобще не го смятат за проблем и не мислят, че трябва да се променят.