Не знам що за търговец си, ама основни пазарни правила и принципи не са ти ясни. Това дали ти приемаш нещо или не, няма никакво значение. Пазара определя цените, не аз или ти. Щом пазара го позволява, това са цените, край на въпроса. Бизнеса се нагажда по това, който не може отпада, който се адаптира продължава. Не знам как да ти го обясня по-просто. Когато се появи Марешки на транспортните услуги, отиваме при него, дотогава работим с каквото има.
Как е по света също няма никакво значение, защото пазарите са различни. Едните оперират на 100 милиона пазар, наще на 1 милион. Намираш ли разликата?
Примерно, ако ЕКОНТ намалят цените, ще намалят и приходите на франчайзерите. Като намалят приходите на франчайзерите, ще почнат фалити на офиси, особено в малките населени места. Като почнат да окапват офисите, до много места ще се доставя само до врата или офиса ще е на майната си, което ще оскъпи транспорта и със сигурност ще намали потреблението. Което пък ще рефлектира обратно при търговците. Почна ли да ти се изяснява защо цените са такива, каквито са?
О моля тя, недей с този снизходителен тон да ми обясняваш пазарни принципи пречупени през призмата на твоята търговска практика.
Еконт съществува в този вид благодарение на високите цени и по всеки възможен начин ще се опита да ги задържи. ОК, тук сме на едно мнение.
Малкия пазар прави трудно стъпването на трети голям играч но ще го направи невъзможно ако търговците се държат така сякаш на пазара има само два куриера. Еконт се е превърнал в нещо като "Xerox" на куриерите и на клиентите им се вменява това. Ако продължаваме така тези двата ще стават все по-силни и ще налагат своите условия.
Ниски цени и разгърната мрежа от офиси може да се предложи само ако имаш голям пазарен дял а след като в момента малките играчи могат да предложат по-ниски цени въпреки жалкия процент клиенти, които имат, значи има накъде да се върви в посока надолу.
И кое прави толкова критично наличието на толкова много офиси. Представи някаква апокалиптична картина с намаляне на броя офиси на Еконт, сякаш интернет търговията зависи от това. Като няма офиси на Еконт ще има повече доставки до адрес, както виждаме и в момента цените са почти същите само липсата на ДДС при пощенските пратки ги прави привидно по-евтини.