happyslacker
New Member
От: Гугъл с нови правила за собствениците на сайтове срок 30 - ти септември
Защото nocookielaw.com не е обновяван скоро.
Защото nocookielaw.com не е обновяван скоро.
We've taken all our cookies solutions off all our websites. - и линка те води в сайта от който тръгва най-често ползвания скрипт за слагане на съобщения за бисквитки
Мисля, че бъркаш бисквитките с други неща. Те са подобни на сесиите, които се изполват от повечето сайтове, но разликата е в това, че сесията е вадидна докато се затвори браузъра, а бисквитката записва информацията си на компютъра ти и по този начин може да се използва и след това. Най-често се ползват за запомняне на логнат потребител, но на практика с тях може да се прави почти всичко. Когато браузъра ти трие бисквитките, той най-вероятно го прави след като се затвори. Така те губят функционалността си и стават като сесиите, защото след новото отваряне на браузъра се зареждат наново. Ти по този начин не ги блокираш, а просто ги триеш след изход, но те отново се появяват при новото пускне.
Аз не виждам проблем с бисквитките и според мен много повече помагат, отколкото вредят. Само разни злонамерени сайтове могат да ги ползват за други цели, но аз такива не посещавам. За следенето - то може да стане по всякакви начини. Гугъл аналитикса и другите броячи събират информация за потребителите на сайтовете много повече, а те не са бисквитки. Попъб прозорците и другите глупости също не са бисквитки.
Разбира се, че не бъркам бисквитките с попъпи, тракери и други. Направих си един експеримент. От мозилата следя аналитикса, а от хрома, в който съм анонимна и с блокирани бисквитки, влизам в мой сайт. Аналитикса не отчита абсолютно нищо. Ако потребителите на хром-а използват опцията му за блокиране на бисквитки, аналитикса и другите услуги от третите страни увисват...
Скрийн с блокирани бисквитки
Настройки за блокиране на бисквитки от хром.
http://prntscr.com/8uaqqn
Много се филмираш. Как всеки път ти се играе да затваряш сумати и глупости не знам. За пример калдата - 3 неща трябва да затваряш всеки ден
Ти верно ли?Може да ползвате няколко профила на браузъра (например от командния ред напишете „firefox -P“ за да ви излезе диалога или направете шорткът или шорткей за пускането).
Отделен профил за общо браузване, отделен профил за всеки Google акаунт (или само за важните Google акаунти), отделен профил за всеки важен профил на Фейсбук и т.н.
Може да ги комбинирате - например на един браузърен профил да са всички лични социални мрежи (G+, FB).
Задайте и външния вид на браузъра да се с различен цвят за да не ги бъркате.
Хубаво е да води към твоя вътрешна с общите условия и там да има раздел за тези бисквитки. Може и да води към външен сайт, но реално добра практика е да имаш страница и на нея да не са само описани кукитата, но и други неща, касаещи потребителя - това с какво се съгласява при ползването на сайта.Я да питам нещо, понеже не съм ги слагал никъде тези глупости досега, но за един сайт, който правя за клиент, искат да сложа такова предупреждение. Задължително ли е да се прави страница в сайта и да се пише информация или може да сложа линк към wikipedia например, ето тук е обяснено подробно за бисквитките - https://bg.wikipedia.org/wiki/HTTP-бисквитка
Има ли колеги, които все още не са сложили на всички сайтове?
Аз имам няколко, на които съм сложил и няколко без.
Не знам, но има няколко медии които още не са сложили, а яко си въртят AdSense-а. Но и са прекалено големи, за да ги резнат туко така....много рядко засичам сайтове без такова съобщение, които да връткат рекламите на Google.