Дайте мнения за многоезичен сайт

mvmrik

Well-Known Member
Тъй като мисля да правя сайт на няколко езика - БГ, английски - в последствие може и на други, се чудя по какъв начин да стане. Най-лесното за което се сещам е с езикови файлове, може даже да се направи според IP-то да разпознава кой от къде е и да му изкарва на неговия език, също така и от профила всеки ще може да избира - това е ясно, въпроса е по-скоро как да се направят езиците и как ще бъде по-добре за сайта като SEO.

От една страна е лесно да се направи с езикови файлове и всеки да вижда сайта на неговия език - например site.com/index.php ще си излиза според избрания език в профила, но пък това води до въпроса - как ще го види сайта google например? Той ще го види или на БГ или на английски, това означава че няма да ги индексира двата езика.

За това се чудя кой е по-добрия вариант, може да се направи site.com/en/index.php за английски и site.com/index.php за българския, но пък тогава няма ли да има много дублирано съдържание, защото фактически ще има едни и същи неща, но ще са на различен език.

От: Дайте мнения за многоезичен сайт

По добре според мен е site.com/en/ и site.com/bg/.... ти пак можеш да си ги хващаш според IP-то и да им зареждаш БГ или ЕН ;-)

По добре според мен е site.com/en/ и site.com/bg/.... ти пак можеш да си ги хващаш според IP-то и да им зареждаш БГ или ЕН ;-)

Малко по-трудно ще е така - сигурно с htaccess ще трябва, иначе другото е лесно, просто с езикови файлове и ти изкарва тези според избрания език.

И на мен ми е интересно необходимо ли изобщо да има разлики в URL-a за различните езици? Аз досега винаги съм стоял правил промяната на езика без промяна в URL-a, но сега като се замисля не знам Google кое от двете повече ще хареса.
Иначе ако ще има различни URL-и наистина е по-добре всеки да ти е site.com/bg/ и т.н.

Ами то и аз не искам да е различен url адреса и е най-лесно да се направи с еднакъв, но какво ще индексира гугъл в тоя случай. Той ще види само един адрес и в зависимост от езика който види - това ще индексира. Другия език ще няма да го има, та за това май се налага да е различен url.

Не става въпрос само за менютата на сайта, а за цялостното съдържание. Например дадена страница с описание, статия в нея и т.н. - искам да я има и на БГ и на английски. Като някой се логне в профила си ще я вижда на неговия език, който е избрал, но гугъл май няма как да ги индексира двата езика, без да е различен url.

Нещо съм го загледал това...ако искаш да вземем на партия ?

http://wpml.org/purchase/

Нещо съм го загледал това...ако искаш да вземем на партия ?

http://wpml.org/purchase/
На мен ми трябва за мой сайт, който се прави ръчно, не готова система и има кой да го прави, просто за начина се чудех. Почнахме го вече, накрая реших за нерегистрираните потребители да е с различен url, а за регистрираните ще е с еднакъв - така търсачките ще виждат всичко, а логнатите няма да са с различни адреси.

Горе