От: Да се занимавам ли с програмиране, ако:
Разгледах форума и видях, че си на 15. Аз за пръв път се докоснах до компютър на 16 септември 99-а - току-що бях навършил 15. Преди това бях виждал само Правец като дете, но не вдявах абсолюбно нищо и бях виждал и скрийншотове в списания. От тази дата нататък започнах да вися много в Интернет и да чета списания. Вълнуваха ме хардуер и програми. Тогава във Видин можеше да си пуснеш Интернет само по дуплексен телефон
Купувах си списания с дискове и пробвах програмите в една зала, не знам дали и колко вируси съм им вкарал
През 2001-ва започнах да се занимавам с Linux. По онова време любимата ми дистрибуция беше Mandrake, RedHat също ми харесваше. Инсталирах Linux на един компютър в гимназията, защото нямах вкъщи. Още тогава бях пробвал да правя страничка на HTML. Сега се сетих - започнах да я правя първо на Open Office и после преправях HTML кода. Намерих си и ръководство с таговете. През 2002-а ми купиха първия компютър, когато бях в 11-и клас. Тогава ме влечеше много хардуера и системното администриране на Linux, както и да пипна тук-там по Windows-а.
После продължих да пиша програмки като тези в училище. В края на 2003-а направих всички курсови задачи по Информатика на колегите от ВУЗ-а, с които се събирахме и те си ги защитиха, а аз се оспах за изпита
Те бяха малко по-сложни от задачите за квадратното уравнение. Тогава още нямах Интернет в стаята в общежитието. През есента на 2004-а имах Интернет и тогава започнах да си правя уеб-страница. После JS, след това PHP и след него алгоритмите на C.
През 2007-а за рождения ми ден колегите от 2-та фирма, където работих като уеб програмист, ми подариха AVR микроконтролер - Atmega128. Бях пробвал да пиша фърмуер за него на C, но ми се виждаше бозава работа да пишеш firmware на този език и започнах да пиша на Assembler. Този фърмуер трябваше да регулира тока на светодиод - съвсем елементарна програмка. Обаче до тогава ползвах микроконтролера с вградения тактов генератор. Явно един ден съм променил Fuse bit-овете му, с което съм го превключил на външен тактов генератор и спря да работи, а аз мислех, че съм го изгорил. С друг микроконтролер изгорих паралелния порт на лаптопа (на него закачах програматор тип "5 проводника") и от тогава в продължение на 2 години не се бях занимавал с микроконтролери.
През 2010-а си направих развойни платки с няколко микроконтролера, програматор с буфер, за да не изгоря паралелния порт и един тактов генератор, с който да ги разблокирам, ако ги заключа по Fuse bits. И така в продължение на 2 години учих асемблер, докато се опитвах да проектирам DMX димер. Във ВУЗ-а специалността ми е Комуникационна техника, в която съм учил Цифрова и Микропроцесорна Техника. В дисциплината ЦМТ компютрите се учат почти на ниво транзистори! Това ми е най-любимата дисциплина в цялата специалност и ми се отдава много.
И относно въпроса ти за математиката: завърших математическа гимназия, но никога не съм бил добър по математика. Но стигнах до извода, че учените са открили универсална наука, с която да описват заобикалящите ни неща и нещата в природата, и тя се нарича Математика. А компютрите пресъздават всичко, което могат благодарение на нея. Ако някой ден станеш програмист на моето ниво, сам ще стигнеш до извода, че
програмите са алгоритъм, който извършва аритметични и логически операции върху адреси или области от адреси в паметта. Който не ми вярва, да си свали instruction set на някой процесор и в него ще види, че процесорите имат:
- аритметични операции (събиране add, изваждане sub, умножение mul)
- логически операции (И,ИЛИ, изключващо или - XOR...)
- операции за сравнение (cp - compare)
- операции за условен (branch if equal - breq, branch if greater or equal - brge) и безусловен преход (jump, call)
- операции за зареждане и запис в регистри и адреси в паметта (ldi, sdi...)
- други операции (за работа със стек и т.н.)
Та с целия този разказ описах, че и аз започнах на твоята възраст. Ако установиш, че програмирането те влече - дерзай, ако не - ще намериш друга дейност, която те вълнува.
Още веднъж успех от мен и като постигнеш напредък, ще се радвам да споделиш с нас