Не знам дали съм достатъчно компетентен по темата, но да кажем че продавам (продавах) сублимационни продукти. Тениски, чаши, шапки, ключодържатели и мн др, като сам си ги правех въпросните сублимации.
В случая тъй като съм от Разград много хора искаха да им правя разни неща примерно чаши с логото на Лудогорец, или да ползвам снимки на футболистите... Четох за разни вратички, но като цяло ползваш ли БРАНД за търговски цели то ти трябва да имаш позволението на човека, компанията и т.н в противен случай могат да те съдят и да те оставят по чорапи... За чужбина съм 100% сигурен, че ако е проблем да ползваш дадена личност то би имал доста по сериозни проблеми отколкото в БГ.
От друга страна виждам разни хорица си шъткат чаши да кажем с муцуните на чалга певици и прочие. В случая въпросните личности надали са чували дори за тези търговци, но съм 100% сигурен че на 10 поне 1 ще има против да се ползва неговия лик, а да не печели от това. Давам за пример Влогърите! Всеки с над 50к абонати си предлага собствени дизайни тениски, шапки, суитчъри и прочие. И ако някой тръгне да продава нещо с техните мутри ... те 100% ще са против щото не печелят от Вас, а Вие печелите на техен гръб. Лично аз също бих имал против ако съм някой си и някой друг печели от моята слава да кажем.
Ако говорим за 100% коректно отношение и легално от твоя страна - нямаш право да ползваш брандове и хора без да говориш с тях! Но все пак сме Българи и 100% има някакви вратички
Примерно Димитровградските, Турските и Китайските АДИДАСИ 100% нямат нито разрешение, нито лицензи нито каквото и да е било от бранда Adidas, но въпреки това пазара бъка от тях в цял свят. Явно е въпрос да те набарат, както е и с репликите на парфюми и т.н.
Хубаво е по някакъв начин да си вържеш гащите, за целта трябва да говориш с някой компетентен на 100% по темата, но в БГ според мен ще чуеш само и единствено "Абе продавай докато те хванат" В случая въпроса е колко време ще е това "Докато" и също "Кой ще те хване" и като те хване ще те съди ли или ще минеш с молба да спреш да търгуваш с чужд продукт така да го кажем.
Успех, с коментара си се записвам за темата тъй като и аз се интересувам поне какви вратички има, иначе гледам да си правя някви простотии дето няма да ме търсят и да ям дървото за някви тънки пари