Нали нямаше македонци? Кво става тука?
АЗ НЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ.Само дето дядо е от там и е избягал сам след балканската война.Никога не съм го казвал.Винаги съм го крил.
А и в старата махала - кореняците знаеха, кой от кой род е, кой откъде е дошъл за кого се е оженил или омъжил.Нашите не ме дават на вашите.Все патриалхални времена бяха.Сега е тюрлю гювеч.Особено, ако живееш в чужбина.Направо ми е мъка, как крадат от детството на децата си.Да, имат всичко.Пари, коли и удобства, но децата се възпитават, като в коловоз.Ако излезеш от него шляп по пръстите.
Приятели, комшии и съученици-черни, бели и пембени, различни етноси и култури.В този ред на мисли.Наскоро минавах покрай една спортна площадка играеха мач.Някой, ако вземе топката.Другите веднага на арабски, сръбски, турски и руски му викаха , за да подаде топката, че чак на смях ме изби.Как изобщо се разбират?Детството и юношеството в България и Германия са коренно различни.Аз какви лудории съм правил.Тук не можеш да си помислиш дори.Възпитават се децата на ред,дисциплина,точност и уважение.Ако детето ти не дойде днес на училище веднага се звъни на родителя от училище.В България никой не му пука, че е крадял от черешите на комшията, когато е трябвало да бъде в час.Тук има доста приложени неща от социализма, които правят подрастващите отговорни.Така добре е направена образователната система, че направо им се кефя.
Девиза е не ги мъчим, ако не им се учи!Учиш, колкото искаш!
До 4 клас всички учат едно и също.Не ги трупат със знания, а се набляга на ред и дисциплина, точност.
Случвало ми се е доста пъти родителите с децата си да вървят, децата автоматично и заучено поздравяват, а родителите стари емигранти, нехаресващи новите-учили и възпитавани в своите родини -Не!
А мен ми е през оная работа.В началото поздравявах всички и някои не отвръщаха.
Сега, ако те поздравят -само тогава и аз.
След 4 клас се разпределят от оценките си и мнения на даскалите по училища - глупави/хауптшуле/, средно-умни/реал шуле/ и умни/гимназия/.
Основното образование е от 4клас до 10клас.
1.глупавия учи по-малко материал.След 9клас той спира да учи.Отива на работа и учи това, което работи.Дуално образование.Плаща му се и научава занаят.Но става добър в професията си.
2. Реал шулето е до 10клас.Ако не иска да учи.Започва работа, като 2-3години учи за професия и работи по професията си.А ако иска и има хубави оценки учи до 12 -13клас, за да завърши средното си .И след, като завърши кара-2-3г училище за професия .Това са средния ешалон секретарки и т.н.
Делят се примерно секретарка със средно и секретарка без средно само с обучение.
3.Искаш да учиш.Продължаваш в гимназия и там има матура и после висше.
Всички, които са в гимназията продължават висше, ако искарат матурата. Германия няма нужда само от висшисти, а и от работници.Затова само 20% записват да следват.Лесно се влиза, трудно се излиза.А преди в Бг бе-Трудно се влиза, лесно излиза.
Ех да бе така и в България.Моето средно-специално живково образование се равнява на поне 3 сегашни висши!