Дължи ли се данък при продажба на сайт?

От: Дължи ли се данък при продажба на сайт?

колко ще ми е тъпия данък?

Ти това сериозно ли?
Данък се плаща единствено при реализирана печалба. Работа на счетоводителя ти е да имаш минимална печалба или да си на загуба.
В ДДС системата, при твоя случай, влизаш след натрупан оборот. Има една подробност - всички активи, които имаш към датата на регистрация, след това ще трябва да продаваш с ДДС. Така че е добра идея да се отървеш от тях предварително.
 
От: Дължи ли се данък при продажба на сайт?

Така - нека да изясним данъците при ООД, ЕООД и АД
Първо има ДДС - 20% - на повечето стоки или услуги. Може да се регистрираш ако желаеш по желание по ДДС - зависи каква стока продаваш и кой я купува.
След това има данък печалба - 10%
След това има данък дивидент 5 %
При ЕТ - последните два данъка са обединени в един.
Как се формира данък печалба.
От всички натрупани приходи се изваждат признатите по ЗКПО разходи.
Счетоводителят не е този който с магическа пръчка ще ти оправи данъците. Но той е човекът който ще те посъветва какви разходи би могъл да направиш така че да намалиш печалбата си и да бъдат признати.
Данък дивидент също е функция на печалбата и се начислява когато печалбата бъде разпределена между собствениците на дружеството.
 
От: От: Дължи ли се данък при продажба на сайт?

Хора, направо се плаша като ви чета.
Мислете повече и действайте прагматично.
Какъвто и да е сайт, независимо дали ще го продавате или не, го сложете във фирма, през която да го администрирате (приходи, разходи). Прикачете към него една търговска марка, украсете го с 2 паралелни трансфериращи домейна. Подредете го като прани гащи на тезгяха.
И като дойде заветния момент на продажбата - продайте дяловете.
 
От: Дължи ли се данък при продажба на сайт?

И как точно предлагаш да си продам дяловете от БГ фирма на някой американец или австралиец? :lol:
Както и да е благодаря за отговорите на колегите, все пак успях да намеря работещ вариант
 
Ще ти го кажа така : По-принцип дори и да отидеш да нацепиш на комшията ти дървата и ти даде 20.00 лева за добре свършената работа - трябва да ги декларираш. Въпроса е коя е максималната граница на парите дали по банков път или други институции - така , че да не ти обърнат внимание. Парите на ръка не могат да бъдат хванати.
 
Интересува ме дължи ли се някакъв данък при продажба на сайт? Става въпрос не за сайт с цена от сорта на 20 лв., а за хиляди и съответно трябва да стане с договор. Знае ли някой как стоят нещата там?
Здравейте,

Ако е на територията на страната — дължи се данък от 10% ако продадете като физическо лице! Ако сте фирма, зависи дали е регната по ДДС или не.

Но пък ако сделката се осъществи на територията на Румъния, Гърция или Турция например... Няма как да платите данък два пъти. Не може да има дублаж, ако ме разбирате!

Не е достатъчно да ползвате Прокси ако осъществявате сделката онлайн и искате да не платите нищо, тъй като все още се намирате физически на територията на Република България. Затова отивате да „пиете едно кафе“ в Констанца например, или до Серес или Кавала ако ви е по-близко. Ако сте от Бургас, скочете до Одрин, Киркларели или Люлебургаз.
Коя страна може да ви облага с данък?
Не съществуват общоевропейски правила за това как трябва да бъде облаган с данък доходът на гражданите на ЕС, които живеят и работят в друга страна от Съюза.

Обикновено страната, в която сте местно лице за данъчни цели, може да облага вашия общ трудов или нетрудов доход от източници в цял свят. Това включва работни заплати, пенсии, обезщетения, доход от недвижимо имущество или от други източници, както и доход от продажба на недвижимо имущество от всички страни по света.

Имате доходи от други страни членки на ЕС? Уверете се, че не плащате два пъти данък за един и същ доход.


И всичко това ... ако има сделка изобщо!
firefly каза:
С какво ще докажат, че има продажба? Няма договори, няма нищо. Може да съм го подарил пък...


Също желая да отбележа...
Не съветвам никого да предприема каквито и да е било действия от това, което написах. Написах го информативно по темата и изразявам какво съм чувал — какво някои хора правят! Всеки сам си носи отговорност за действията.
 
Последно редактирано:
Да, дължи се данък. Това е добре да е съобразено като пишете договора, защото има хипотези, в които не се дължи.
 
Да, дължи се. И на пратките се дължи, нищо, че си физическо лице (примерно). Вече се дължи налог на всичко. Няма пари в хазната :rolleyes:
 
Здравейте,
Разбира се, че се плаща данък. Всеки приход, който влиза се облага с данък. Ако щеш и дъвка да продадеш се облага с данък.
 

Горе