От: Еврофондове - субсидии..
значи това в момента е нормална конкуренция?
Проблемът се решава като се премахнат нелегалните регулации от страна на частния сектор (наричани картелни споразумения и други начини), а не като се добавят легални регулации от страна на държавата (чрез протекционизъм, въвеждане на задължителни стандарти* и т.н.).
Твърдо се противопоставям да се задължават производителите да спазват стандарти от типа на БДС. В момента този стандарт не е задължителен, а и много хора не го одобряват. Идеята, че може да се направи стандарт, който да се одобрява от всички хора, е утопия. По-добре да няма стандарт и хората сами да решават. Достатъчно е на етикетите да е написано какво се съдържа и да има предупреждения, ако се съдържат опасни вещества.
Иначе е добре да съществуват стандарти - някои хора биха избрали да се ориентират в избора на продукти като гледат кои отговарят на БДС или друг стандарт (издаден примерно от частна организация - защото нямат доверие на държавата). Но не трябва стандартите да се налагат като задължителни от държавата.
Стандартите са хубаво нещо, но само ако не са наложени от държавата! Тоест ако хората доброволно постигат консенсус по спазването им. Например стандартите USB, SATA, WiFi, OpenDocument и т.н.
Обаче трябва да е задължително за държавата да спазва доброволно избрани от хората стандарти за документи и други (например ако занесете на държавен служител флаш памет (или изпратите данни архивирани в .tar.gz архив и съдържащи документи във формат OpenDocument), той да ви приеме данните, а не да ви искат дискета, на която трябва да сте записали файлове във формат MS Word еди-каква-си-версия). Например много държави имат закони, които задължават държавните институции да могат да приемат и предават документи в отворени формати. Държавата да ви задължава да имате MS Word за да пращате/получавате документи не е много чиста практика.
Или може би предпочитате да живеете в свят, където всичко, което е вредно е незаконно ("четенето е вредно за вашето здраве, следователно е незаконно", "
солта е вредна, следователно незаконна")? Направо да обявим планетата за затвор тогава.
Разбира се е добре да бъде забранено в продуктите да се съдържат вещества, за които е доказано, че са вредни. Обаче има някакви граници - не бива да се прекалява със забраните. Иначе ще превърнем всички в престъпници.
Например аз не мога да ям кисело мляко "по БДС" (опитвал съм, не ми харесва). Просто вкусът му е ужасен, свикнал съм с Активия натурална и подобни.
Не е реклама, не ми плащат за реклама и не притежавам акции в компанията производител на продукта.