От: Евро програми/проекти
Темата е малко стара, но за да я поизтупам от праха искам да споделя моя опит с финансирането от европейския съюз. Реално получих 20 000лв. Безвъзмездно. За проекта ми трябваха 30 000 и нагоре. Разликата беше от собствени средства. Доста изгорях и с разликата в курса на долара. Идеята ми беше да купя сървъри и да продавам виртуални машини. Кандидатствах, одобриха ме. За времето от взимането на оферта за машините до купуването им, доларът скочи доста и разликата в цената се наложи да я покрия за собствена сметка. Изискването на европейската комисия е да осигуря устойчивост на юридическото лице 5 години след изтичане на договора за финансиране. Това означава, че трябва да внасям осигуровки на управителя 5 години. Лошото, ако бизнеса не тръгне, че трябва да ги внасям тези осигуровки. Иначе ще си търсят парите. Искам до опровергая твърденията, че всичко става с връзки. Кандидатствах и ме одобриха съвсем без да познавам някого. Трябва да си платите на точния консултант да ви напише проекта. Това е 90% от успеха. Другите 10% са късмет. Както е при всички бизнеси ви трябва човек, който си разбира от работата. Можеше да ми излезне по- евтино да си купя машините направо и да действам, но бях решил за себе си да проверя дали наистина европейския съюз дава пари. Определено не беше лесно, идваха ни няколко пъти на проверка, за да се уверят, че сме купили машините, които бяха заложени от началото. Дори докато ни одобрят проекта и докато го изпълним, се наложи да променяме техническото задание, защото конфигурациите за сървърите остаряха и за тази цена излезнаха нови. В общи линии, който иска да успее, ще се справи.