- Какво е мнението ви за тях?
- Бихте ли платили, за да придобиете такъв сертификат? Под плащане се разбира плащане на изпит и евентуално курс за него.
- Смятате ли, че сертификат от посочените би ви помогнал по какъвто и да е начин?
- Смятате ли, че такъв сертификат достоверно отразява знанията за съответните нива?
- Възможно ли е да се фалшифицира такъв сертификат?
Аз със сигурност ще изразя мнение по темата, защото съм много доволен от този тип сертификат. Никога не съм учил толкова страстно нещо, колкото това. Имам С2 бизнес английски. Не е като това дето го преподава по локалните места, тук имахме упражнения, които следяхме финансови нови, както и с диктофони записваха какво си говорим и преправяха акцента ни. Със слушалки слушаш и после пишеш какво си чул и да създадеш нещо като преразказ, използвайки термините чути там. Абе, готино е с две думи.
Ето и отговорите на въпросите ти, както следват:
- Много са добри и наистина ти дават сертификат, зад който седят реални знания. Не говоря и колко е престижно. Масово хората шляпат в CV-тата си, че владеят добре английски. Ок, съгласен. Но все пак в повечето случаи говорим за хора, които са го учили в училище, забравили са го, после малко в университета и тук таме някое видео на Риана. Тези, които имат пряк контакт и им се налага да го използват в ежедневието са на добро ниво, за тях нямам съмнения, но другите са пълна скръб. Даже се чудя как не ги ебават по интервютата, аз щях. Примерно, кое го е определил като отлично владеене? Що за самооценка си е сложил?
Или в заключение - струва си много.
- Да, бих. Доказателство за това е, че вече го направих. Спомням си, че заделях от заплатата си във фонд Английски, защото никак не беше евтино тогава. Даже не знам как е сега, но после го оставих на 500 лева един курс. Да, включва курс и изпит. И нямат давност във времето, важат си завинаги. Сега е променено малко, като ако изкараш висока оценка А на изпит FCE ти дават ниво С1, а не B2.
- Да, определено. Сега ми помага и в бъдеще съм сигурен, че не само ще избие парите, които съм налял през годините в него, но и от горе. Това бе една от най-интелигентните ми инвестиции, които някога съм правил. А аз рядко възприемам образованието като нещо положително, може би защото нашето като цяло не струва. Но само за това бях сигурен, че си. И то на 100%.
- Определено го отразява. Това ми направи впечатление - никога не можеш да видиш човек, който срича в 3то или горно ниво. За това е и толкова престижен. Както казах, едно е да видят някой бастун с "добър" английски в CV-то, друго е да видят такъв със сертификат, седящ зад това. Нали? Идея по-оптимистично изглежда за работодателя. Това са едни от най-престижните сертификати. Няма какво да кажа повече.
- Да. Ти пък къде си зададе въпроса. Както знаеш ние сме добри в това. Но не е там идеята. Идеята е като отидеш на интервю на английски да им събереш очите, доста по-добре е от 100 фалшиви сертификата. Иначе с обратния случай се получава малко грозно и ще станеш доста интересен обект на подигравки.
В много от езиковите школи те изнудват да започнеш курс при тях, като ти връчват един входящ тест, които реално да те класира в някой от курсовете им, за да се бориш за сертификата. В Бритиш Кънсълт, това няма да ти се случи. Там просто отиваш подаваш документите си и държиш изпита. Естествено, редно е да си подготвен и добре да си научил, за да го изкараш. Аз лично почнах с входящ, но знаех, че имам нужда, за това се закачих за 3то ниво и самата идея, че се закачих, означаваше само едно - имах пропуски. И така, аз си почнах от 2ро. Не направих компромис с това и беше според мен една умна стъпка.
Сори, че така се отпуснах, но това е важно и на всеки го говоря - един език те прави идея по-добър. Често като видя "искам да направя сайт за чужбина ама не съм добре с английския", ми къса сърцето и ми става адски тъпо. Защото има знания, идея, амбиция и само език те спира.
А за работа става и B2.
Това е достатъчно и минаваш. Става за бизнес кореспонденция.
Ама само колко написах, Харконе, баце, сори, ама ще трябва да го изчетеш. Споделил съм само от опит.