От: Експеримент свързна с фин. култура на БГ или защо тя е толкова ниска!
Много интересна тема. И провокативна и поучителна, а има и една морална страна, която на мен ми харесва в случая.
По-горе вече е отбелязано, че ситуацията е с много условности. Предвид моментното финансово състояние на хората, които се питат или общото им такова.
Необходимостта от това, да прочетат за нещо, без гаранция, че ще го научат и ще им е полезно.
Примерът с рибата е много добър, но си има някои недостатъци.
Ако имаш алтернатива, да се нахраниш с нещо, което не е задължително да го ловиш, защо ти е да научаваш нещо ненужно?
Аз мога да връзвам кука, да направя захранка, да си купя или изровя червеи и да си наловя риба, но като мога - 1. да си я купя рибата, без за това да полагам усилие (дори и основно да не се храня само с това); 2. да се нахраня с нещо друго- виж агне или прасе не мога да заколя, но май и не искам да се научавам, дори това да е единствената ми останала храна- но зеленчуци и друг вид манджички мога да си направя и то на цената за кило риба, разнообразието ми ще е по-голямо.
Тук може да се вмъкне намекът ми за моралната страна и ако не става въпрос за храна. А някой ми предложи да изкарам едни лесни 100 кинта като продам малко наркотици. Какво правим?
Следващия пример ми е, за всички научени да шофират. Без таксиметровите шофьори и друг вид водачи на превозни средства, те са се научили нещо, от което могат и да изкарват пари/респективно да спестяват/, но едва ли и 20 % от шофиращите и със свидетелство за парвоуправление го правят.
И не на последно място потенциала и възможностите на един човек, във времена, когато паричните единици, инфлация и девалвация, безработица и друг вид икономически фактори, въобще не са в полза на финансовата ми сигурност, която да ми е гарантирана след няколко години при методично следване на някакви предполагаеми и хипотетични алгоритми.
Я камилата, камиларя, че и целия керван.
Като пример към последното бих интерпретирала с пример за известен математик, от началото на миналия век, който не можел да плува. Един приятел му дал една книга. Стъпка по-стъпка. Как да преодолее страх и как да се настрои. Но човекът чел, чел и така и не заплувал. Един ден, дълго време след прочитането, а вероятно и забравянето на това, което е прочел се научил. Питал го този приятел: Как?;- Просто влязох във водата и започнах да опитвам. С четене само не става.
И аз бих взела стоте лева. Нека ме обвинят в липса на финансова култура. Ако ги сложа в банка, ще трябва да чакам 100 000 години за едно нормално жилище. В какво ли най-полезно ще е добре да ги вложа, че ако може и да ми се удвоят поне ...? Но за две седмици поне, хъм. Почвам да мисля.