Благодаря на всички за включването.
@Blinky, "на каква фаза го искаш готов апартамента? В смисъл: обзаведен, на тухла, в някакво обзаведено но занемарено състояние" - честно казано няма голямо значение. Опитвам се като теб да виждам положителното (на квартала, или фазата на завършеност); най-добре при мен е да е на тухла или в занемарено състояние - естетическите ми разбирания са хубава бяла боя на гладка замазка, паркет тип орех (
http://www.bulparket.com/паркет/паркет-орех - не го пускам като реклама, но беше първия резултат в гугъл при "паркет орех" и горе-долу добре показва какво искам, не само паркета но и мебелите, стените и т.н.), плюс черни и бели мебели (черен диван и масичка, бяла секция, рафтове и шкафчета). Най-добре се чувствам в супер семпъл, светъл и минималистичен дизайн.
Обзаведен и реновиран - по-скоро не, понеже искам да си го направя по мое усмотрение, а моето разбиране за интериор е доста евтино за изпълнение (шпакловка и боядисване не са ми чужди, с бащата можем да се справим с песен на уста).
Дори ако е тотал gut-job, ще е най-добре, понеже имам много добър приятел доказан в годините, който се занимава със такива цялостни ремонти с бригада от работливи роми.
Притесняват ме цените, не мога със себе си да съм в мир дори при прочитане на 200-те бинки в коментарите. Аз 135 000 лева ги виждам като абсолютен максимум. Не защото нямам възможност за по-голям кредит, или пък да прехвърля част от парите изкарани в чужбина - тук, но не го виждам като релевантно 200 000 за имот в квартал със средни доходи под 1000 евро месечно.
А защо цените са толкова високи - не съм съгласен с твърденията за столицата на държава членка на ЕС е достатъчна причина за 200 000 лева за двустаен апартамент на 7-мия етаж в панел от 1985-та. В допълнение - хората просто не знаят какво да правят със заделените си пари (имам доста познати - кой с 10бона, кой с 30, кой с 250 в банката) - нямат идея какво да направят с тях освен "инвестиция в апартамент, който ще се отдава под наем".
Втората причина е пералнята, в България доста пари се изпират чрез покупка на НИ (това отново е поради факта, че тези с изкараните нелегално баснословни суми - също нямат никаква идея какво да правят с тези пари, освен да купят НИ и да го карат рентиери, за това не се иска много). Даже вчера гледах някакво от Биволь за "вълка от София" - накратко фиктивен брокер, boiler-room scam от израелец живеещ в София женен за българка. Познайте как са им изпрани част от парите и в какво са вложени (жокер - недвижимо имущество в Сф).
Друга причина - българите изкарали пари на запад, които прехвърлят всичко и купуват в София с пари изкарани в Брюксел. Това също не искам да го правя, защото ако трябва да си взема от емигрантските пари, за да живея в кофти панел - защо съм обратно в София въобще? И последно - голямото количество бабички и старци, получаващи всяка зима субсидия за топло, от мойте тежки данъци, за да живеят като скотове във жилище за 340 000 лева в центъра.
Впрочем чистачката на сегашното място разбирам, че е идвала скоро, ако във входа мирише на мърша, буквално. Бабата са я взели да чисти при нас от съжаление, понеже няма топла вода даже и се къпе рядко през студените месеци, в нейното многостайно жилище на Шишман!!!!
В крайна сметка никой не е по-голям от пазара, но има голяма разлика, ако пазара е такъв заради качество, и ако пазара е такъв заради микс от тежка пералня, корупция, хора живеещи с 135€/месец в жилище за 340 000 лева, които получават помощи от мойте данъци, и подобни.
Темата ми помогна доста, благодаря на всички включили се до сега.