Благодаря отново за включванията.
@desoe, мерси за това в Дружба - бях там и разгледах, говорих със строителя и работата е общо взето за 140 000 лева е възможно да се закупи жилище, но с 30% предплащане на фаза предварителен договор, т.е. без акт 15, т.е не става през банката, а трябва на доверие. Честно казано не ме грабна достатъчно мястото, за да вкарам едни 30-40 бона за нещо, което евентуално бих се нанесъл след 16 месеца. Нито смятам за редно да деля риска със строителя при цена 2 000 лева на квадратен метър в Дружба. Не че се притеснявам, изглеждат читави, имат сгради на различен етап готови и т.н., но все пак - хем риска му митигирам, хем цена плащам сходна с тази в центъра, хем не ме грабна особено Дружба..
При мен явно стечението на обстоятелства е такова, предполагам друго яче щях да го мисля, ако не бях живял с години на места като от картичка (швейцария, щатите), нямах възможност да живея безплатно на центъра като сега, и нямах собствено жилище (това във връзка с worst case scenario, като онзи във фермата, жилище имам просторно, но в провинцията).
Колкото до имота като инвестиция - то е по-скоро да се подсигуриш, за краен случай, като човека с фермата, ако искаш да богатееш от недвижимо имущество... ти трябват добри връзки с ЧСИ и на високо във банките, адвокати и боркери; или много нули в банковата сметка.
Попадна ми и статия за 30% надценените цени в 1/3 от раионите в София. Горе-долу се връзва с разбиранията ми за ниво заплати / цена жилище. 30% не мога да преглътна, 10 бих, не повече не.