Като описах, че всеки има идея, нямах предвид пиене на бира. Имах предвид идея за бизнес / изкарване на пари.
Като програмист съм се сблъсквал много пъти с "хората с идеите", които си търсят някой програмист да ги осъществи и разбира се делят 50/50. Човека с идеята само дава акъл и генерира съдържание, а програмиста прави цялото бачкане.
и ако аз дам своята идея тогава за какво съм му?
Като продължение на горното ми изречение - Не бъди просто човека с идеите, този който дава акъл. Отиди в някое село / малко градче и ще видиш N на брой магазинчета пълни с дядовци, които само дават акъл. Защото така е най-лесно.
Дай нещо повече. Ако програмиста е този, който коди сайта и прави всичко техническо и цялата фирма е този сайт, ти бъди всичко останало. Намери клиентите ( b2c / b2b ), намери финансиране, намери партньори, направи и изпълни маркетинг стратегия - бъди предприемач. Добавя стойност към този проект, освен даването на акъл ( пс: не казвам, че това правиш ).
Ако станеш толкова добър в това, в последствие програмиста дори и да "избяга" с творението си, теб не те бърка, защото просто ще си наемеш друг. Програмистите са заменяеми, но предприемачите не са. По този начин отговарям и на въпроса ти
как да накараш някой, който би я откраднал, да работи с теб.
Идеи бол, с лопата да ги ринеш, аз само имам записани 10-15 и за поне 4-5 от тях съм проверил че са свободни ниши, просто нямам време да ги захвана. И всички от тях съм ги разказвал на разни хора, без никакви опасения - защото не ме е страх, че някой би се справил по-добре с тях, от мен. И от всички чужди
идеи, които съм чул, може би да е имало една, за която да съм си казал - тук може и да излезе нещо, а дори вече съм я забравил. Ако не ти е присърце, не те интересува. Защото идеите не струват нищо.
Ако си пазиш тези
безценни идеи само за тебе, не ги споделяш с никого и чакаш само подходящото място и подходящото време, те уверявам, че няма да го дочакаш. Трябва да се споделят и обсъждат, за да трупаш обратна връзка. По възможност с други предприемачи или потенциални клиенти ( The mom test е добра книга на тази тема ).
Вече само като чуя - имам страхотна идея - и спирам да слушам. Направо ми дразни тази дума вече, толкова е опорочена от wantapreneur-и, че ми писна.