Защо БГ фирмите трудни пробиват в чужбина? Нова теория!

tanipo

Well-Known Member
Абе сетих се за една интересна концепция. Това е само теория вие ще кажете дали е така. Замислих се над думите на агейнст че АйТи фирмите само инсталират УърдПресс у нас. В чужбина гледам маркетингови усилия зад най-обикновен плъгин, който се продава и е платен. Концепцията която ми хрумна е, че може би страдаме от синдрома spread too thin, тъй като имаме малък пазар мисленето ни се насочва към много проекти защото знаем че това не си струва, онова не си струва, дори и да продадеш на всички клиенти в БГ пак няма да направиш много пари...и.т.н. и това отношение и стратегия се пренася и на западния пазар...вече сме повредени...в резултат нищо не ни е изпипано, не сме специалисти в нищо...не правим големи пробиви...Епъл правят големия си възход след като Стив Джобс прекратява производството на 100ци продуктови линии и оставя мисля само 12-14 продукта които правят най-добре и те става хитова. Какво мислите за моята теория?

От: Защо БГ фирмите трудни пробиват в чужбина? Нова теория!

Правилна ти е теорията.
Всички си страдаме от тоя синдром.
Примерно и аз онзи ден направих един лек фейл - чисто по български. В среда дето сериозната конкуренция се държи типично западняшки.

Лекарството предполагам е да се изолираш максимално от българския 'модел' и да земаш пример само от по-читави източници.
Което е малко трудно при положение че ежедневието ти неизменно е свързано с интеракция с български бизнесмени от типа на квартални бакалийки и прочие.

Тряа се махаме от тука.

Това не е само при нас, а и на други места, при нас малко нардо психолфията след толкова века подтиснчество мислим пораженски и с робско мислене, но това е съвкупно ниво. Аз хич не се смятам с такова мислене както има редица около мен успяли, да има и такива дето чакат края на света - онзи ден една приятлка ми рзвива теории за края на света :D

Защо не пробиваме - една дума КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ - а за ИТ не съм съгласен има редица студя във виз. изкуства дето яко бачкат по западни големи проекти, че и са купени и от други студия, а да не си говорим за Chaos group какво направиха в света на визуалните ефекти и как в момента цялата индустрия се базира на техния рендър и шейдъри.

От: От: Защо БГ фирмите трудни пробиват в чужбина? Нова теория!

Тряа се махаме от тука.

те нормалните и умните отдавна се махнаха от тук...
в последствие се махнаха и по-тъпите и по-малко нормалните...
и сега тук останахме само утайката...
елита си замина отдавна...

няма как да стане по добре тук, освен ако не измислят хапче
или анални свещички по добре...
Пъхаш си отзад и веднага ставаш културен и интелигентен...

ВСИЧКИ СТЕ ЗА БОЙ... ЩОМ ОЩЕ НЕ СТЕ СИ ХВАНАЛИ ПЪТЯ И ПИШЕТЕ ТУК ОТ БЪЛГАРСКО ИП!

те нормалните и умните отдавна се махнаха от тук...
в последствие се махнаха и по-тъпите и по-малко нормалните...
и сега тук останахме само утайката...
елита си замина отдавна...

няма как да стане по добре тук, освен ако не измислят хапче
или анални свещички по добре...
Пъхаш си отзад и веднага ставаш културен и интелигентен...

ВСИЧКИ СТЕ ЗА БОЙ... ЩОМ ОЩЕ НЕ СТЕ СИ ХВАНАЛИ ПЪТЯ И ПИШЕТЕ ТУК ОТ БЪЛГАРСКО ИП!

Че защо пък интернет предприемачите да ходят в чужбина? Западни печалби и български данъци - какво по-хубаво?

Че защо пък интернет предприемачите да ходят в чужбина? Западни печалби и български данъци - какво по-хубаво?

Щом ти харесва микроклимата в българия - стой си...

дали имаш 1000 или 100 000 месечен доход все си тук... на заточение :)

Ко ти пречи да си шляпаш на компютъра и от някой плаж на кирибати :)

Аре бре Амоуне, от кога те чакам да се махнеш. Нали по Анадола щеше да ходиш, кво правиш още тука :p

Това е истината, интернет няма граници :)

Още три месеца и се махам от офлайн бизнеса, наблюдавай аватароброяча :)

А зимата предполагам ще се разкарам и от държавицата гадна...

Къде пък ще ходиш, нали разправяше, че си дърт вече за тая работа?

Дърт съм за да започвам наново...
Но за да завърша не съм дърт :)
Все пак няма да ми се налага да започвам работа където и да отида:)

Да бе ясно, ама нали сме си говорили по тоя въпрос, че ме изненадваш сега, интересно към коя държава си се насочил?

Евалата Амуне взел си добро решение - и аз си мислех че съм дърт за тази работа обаче както се казва по добре късно от колкото никога

Да бе ясно, ама нали сме си говорили по тоя въпрос, че ме изненадваш сега, интересно към коя държава си се насочил?

не съм се насочил на никъде,
просто спирам да работя и да се нервя,
оставям само онлайн бизнес да ми носи някакви нормални приходи, които да ми стигат за месечен живот.
решил съм да заделя една сума стабилна да обиколя навсякъде като тръгна от халкидики и стигна до карибати...
лятото разбира се го изкарвам на нашето море на спокойствие без да мисля за бизнес и глупости и после си бия камшика!
силно се надявам студената зима да я изкарам на по топли ширини.

просто спирам да работя и се надявам да ми е останало време да поживея.

Почти сме привършили уговарянето с прехвърлянето на офлайн бизнеса ми и до три месеца го спирам тотално.

Браво и аз към това се стремя, кой е тоя дето купува бизнеси? Да взема да му прехвърля един със сериозен лиценз и партньори :)? Лятото ще мина да те видя като отивам към Синеморец :). И аз искам да мина изцяло онлайн. Дилемата ми за онлайн също е голяма - да минавам само на реклама/афф/брокеридж и продажба на услуги + дигитални собствени продукти или и онлайн магазини с физическа стока. Май онлайн магазините са голямо главоболие? По добре да си направя един MFA сайт отколкото ел.магазин.

гадовете на синеморец са се насрали с цени...

къща 80 квадрата няма и искат 200 000 лева...

къща е силно казано... бунгало по точно.

обичам синеморец но мразя наглите туземци, които ми искат за порция от 4 малки сафрида - 150 грама 7 лева, в кръчма скована от дъски и стари скрибуцащи столове...
те затва няма да ходя там...

Лятото да организираме едно парти на открито предприемач 2012 на някой готин къмпинг :)
разбира се кибапчитатата и бирата са от мен:) всички са поканени - даже и атила.

Не смей ми се, не пей ми се.....

Особенно като се сетя за банковата чиновничка дето забегна в Норвежко но само след два месеца вече пишеше от Българско IP и се дразнеше защо са спряли сапунката Империя по Бунак ТВ

Браво и аз към това се стремя, кой е тоя дето купува бизнеси? Да взема да му прехвърля един със сериозен лиценз и партньори :)? Лятото ще мина да те видя като отивам към Синеморец :). И аз искам да мина изцяло онлайн. Дилемата ми за онлайн също е голяма - да минавам само на реклама/афф/брокеридж и продажба на услуги + дигитални собствени продукти или и онлайн магазини с физическа стока. Май онлайн магазините са голямо главоболие? По добре да си направя един MFA сайт отколкото ел.магазин.

онлайн магазините, каквато и да е стока са си главоболия!

единственото с което искам да се занимавам е адсенси подобни на него мрежи...
щом може да носи адсенс по 1500 евро на месец в продължение на години - значи ще може и двойно повече ако малко се постарая!

E, значи какво - твоя съвет е изобщо да не се занимавам с електронни магазини и стоки?

Аз не кавам че не се печели от онлайн магазини.

печели се стига да имаш нерви за разправии с клиенти, държавни истанции и всякаква сган.
отделно е гадно като сметнеш колко пари си дал за данъци и какво си получил срещу тях...
искам да си спестя всички тези нерви и без това излишните пари са само допълнителни нерви и притеснения.

чудя се ако заведа дело срещу държавата
че съм платил данъци в размер на стотици хиляди, а съм получил насреща едно голямо нищо, дали ще спечеля делото ?

щото дефакто това е измама? обещават много, а не получаваме нищо.

Горе