От: От: Защо Успей с нас е в портфолиото на колегата ADO?
Мисля, че проблема идва от това, че някой предлага изработка на такива страници - няма свои и ползва чужди (изниква въпросът - като нямаш собствени, как предлагаш изработката на такива - без опит?)
така най-малкото подвежда потенциалните клиенти
това е все едно да предлагам изработка на дизайн и да взема от портфолиото на някой колега
Точно така. Освен това проблемът има и доста други аспекти, които ми се струват меко казано, некоректни и ме учудват много.
Значи във форума решаваме да направим нещо, за което всеки желаещ може да допринесе с каквото може и иска, без да очаква в замяна нищо, освен възможността да покаже пред другите какво може и какви услуги извършва. И така аз направих видео, други колеги направиха лога, инфографики, написаха текстове и от целия този материал, направен от други, колежката Петя изготви лендинг страничката. Минава се време и колегата ADO пуска реклама на своите услуги и в примерите, които посочва на първо място е поставена имено въпросната страничка. От долу слага обясняващ надпис, че ще свърже евентуалните желаещи за такава услуга с неговия партньор. Партньорът се оказва Петя, която наистина е направила страницата, но с чужди материали. На нейния сайт има снимка със страничката и линк, който води към нея. На самата страница не са посочени автори, а е написано - колективно творчество. Определението не ми харесва особенно, но не съм и няма да го правя на въпрос, защото участието ми в проекта е напълно безкористно и не ме интересува да си правя реклама на работата. И докато страничката си стои така във форума - нямам никакъв проблем.
Но когато същата тази страничка се появява в портфолиото на други колеги, било те и сред авторите и, без да се уточнява коя точно част е тяхно дело, но с очевидната цел да извлекат от това комерсиални облаги, тогава вече не съм съгласна да бъде ползван моя материал. Принципно, даже и да ме бяха попитали дали могат да ме посочат като човекът изработил видеото, нямаше да се съглася поради редица други причини и съображения.
Изобощо не мога да разбера как така някой ще посочва за пример работа, която не е изцяло негова. Все едно аз да си сложа на моя сайт за пример някакво супер видео, но направено от друг и да навеждам на мисълта моите клиенти, че мога да им направя такова? Ми защо се мъчим тогава изобщо да си правим портфолиа - взимаме от тук малко, от там малко и сме готови.
Както и да е. Не искам чак да правя от мухата слон, но държа особенно да се знае, че нямам нищо общо с работата на ADO и Петя, защото както се вижда от коментарите на някои колеги, впечетлението е такова. Това не означава, че критикувам работата им, защото това, което те правят аз не мога да го правя, така че не мога и косури да им търся.