От: Защо големите ползват blogspot.com?
За индексирането и класирането на блоговете в блогспот не мога да кажа нищо, освен да споделя личен опит, а той е че имам там един блог от около две години, от скоро го преместих на собстван хост. Единствената популяризация, която съм правила е в Свежо и ФБ. Гледам, че Гугле го индексира бързо, но не съм се вживявала да видя, дали новите статии ги обхожда същия ден или не. Тъй като този блог, за сега, го правя единствено и само за собствено удоволствие (преди месец сложих Адсенс от любопитсво) достигането му за нула време до ПР3 го отдавам единствено на факта, че съдържанието вътре е абсолютно уникално.
В тоя ред на мисли, ми прави впечетление, че в огромната си част, съдържанието из българските блогове е преводно, при това се превежда на 95% от английски. Сега, колкото и да са добри преводачите, особенно по разните "горещи" теми и колкото и да го въртят и сукат, се получава неизбежно някакво дублиране, което рано или късно, Гуглето го хваща и бави или сваля позиционирането.
Лично аз се чудя на хората, които имат нужда непрекъснато от ново съдържание, защо все дават пари за преводи и то все от английски. Вярно, че "цял" свят го говори тоя език, но ако наистина уникалното съдържание помага в българските условия, то ми се струва най-логично да се превежда от други езици, а не от там, от където се снабдяват всички... но това е друга тема. Както, колегата Вискяр, беше казал по-горе - хората се водят по модите.
Нека обсъдим и един друг аспект, на който също се обръща малко внимание. Ето, погледнах gradinata.eu (подчертавам, че не критикувам автора, просто го ползвам за удобен пример) Ми, нали основната идея на "блогуването" е споделянето на личен опит, писането от първо лице. На хората им е писнало от разни сайтове натъпкани
с разни съвети... ето за това големите играчи си правят блогове отделни от корпоративните сайтове. Целта е да се
слезне при хората, да им се разкаже и покаже как стават нещата наистина, а не само - направете така и така и еди как си и задължително цветята ще ви цъфнат и доматите ще ви вържат. Читателите вече не се вързват на тия неща, трябва да им се разказват реални истории като например, как ви боли гърба от навеждане и как ви е излязъл ей такъв мазол от лопатата и че вибромашината, наета от близкия магазин не е била много читава и т.н. Ако се разказват нещата от живота стават простими и многото повторения и правописните грешки и най-важното - читателите се връщат и започват да ви вярват, защото дори и съветите, които сте им дали да не са свършили работа, то със сигурност поне един мазол им е излязъл, а това се помни (май пак задълбах в друга тема)
За завършек:
"... което радва в розовия цвят е не самия цвят, а аромата..." (Шекспир) :|