От: Защо има царевичен грис в бирата, в коя няма и коя пиете
В България големите компании налагат само един стил бира ( лагер ), защото основния фактор е цената. Поради същата причина се използват и царевични и оризови заместители, за да се докара бирата в двулитрови бутилки до цената на минерална вода.
По света има голямо разнообразие от стилове и вкусове и места, където лагер бирите не доминират. Например в Англия е много по-популярен стилът ейл . Това е бира с горна ферментация и по-различен процес на производство, който позволява да се постигнат много вариации във вкуса, без да се добавя нищо освен традиционните ечемик, хмел и мая. В момента във Великобритания има над 1000 пивоварни и там големите производители не са монополисти.
Напоследък има бум и на крафт пивоварните . Малки производители, които залагат на качество и разнообразие. За първи път миналата година сумарното производство на крафт бира в САЩ надминава производството на Budweiser. При тези производители разнообразието на вкусове е наистина зашеметяващо. Понякога се използват различни билки или добавки за да подчертаят вкуса ( вчера пих бира със стриди ), но основните нотки идват от висококачествения и разнообразен хмел.
Трябва да опитате бира с хмел от новия свят. Често има цитрусови и плодови нотки, които идват само от хмела. Най-известните в Европа са Mikkeller ( Дания ) и Brewdog ( Шотландия ).
В България има 2 микропивоварни, които варят бира и продават : Пивоварна 359 с Диво Пиво и Диво Пиво HD и варненската Гларус. Те правят главно традиционни английски стилове - битър и портър.
Ако искате нещо по-странно - бирена работилница Ах! има бира с мурсалски чай, но тя се вари в Беглия.
Та ако искате наистина хубава бира, тествайте новия ми проект
http://birabar.com/ София, ул. Париж 8. Имаме оригинална наливна жива нефилтрирана английска бира London Pride и ESB в бурета, Cask Conditioned, без допълнителен въглероден двуокис. Изпомпваме я с традиционна английска ръчна помпа. И разбира се крафт бири от BrewDog, Mikkeler, To Ol, Диво пиво и много други.