От: Защо никой не се кефи на лично писани системи и казва че е уеб dev със готови cms
Какво точно имаш предвид, май съм пропуснал?
Е, то трябва от самото начало да се знае какво се иска за сайта и всичко допълнително си се изразява в труд и пари. А щом се занимаваш със сайтове, подхващай и кода, че ще ти трябва, па ще ти се и услади.
Имам предвид, че първоначално Теленор пуснаха сайт на WordPress със същия дизайн. След това минаха на Drupal. Пък защо пуснаха отворен тест, те си знаят...
А за кода си прав и смятам скоро да започна. Поне HTML, CSS и PHP. Но не познавам човек, който да се е спрял дотам
Всеки учи и още и още. Може би затова не съм започнал - не искам да навлизам толкова дълбоко в програмирането.
Ако някой като те пита с какво се занимаваш, какво му казваш? Че си уеб дев ли?
Ако му казваш, че си уеб дев при условие, че не разбираш от код, а той не знае това и иска да му направиш сайт, ще му предложиш готова систена, което е главно инсталация на самата система и модули. Както се пита в темата ( Защо никой не се кефи на лично писани системи и казва че е уеб dev със готови cms?!), защо казваш, че си уеб дев?
Първо никъде не съм казвал, че съм уеб дев. Второ, никой не те пита какъв си, а какво можеш да направиш. Когато един клиент има проблем и те потърси, от теб се иска да решиш проблема. Ако можеш да решиш проблема - значи си годен за работата. Не съм срещал досега някой, който може да инсталира wordpress да е казал, че е девелъпър. Какво правиш? Правиш сайтове. Как ги правиш вече не е важно. Особено във време, в което и големите агенции се счупват да използват WP, Joomla и Drupal и да взимат хиляди за барнат дизайн и готова система.
Така че недей да развиваш теории самичък, защото ти питаш и сам си отговаряш.
Когато наемеш някого, ти му плащаш за времето, което ще отдели и за времето, което ще ти спести на теб. Защото на теб ще ти е нужно време за :
1. Да намериш нужната информация
2. Да прочетеш нужната информация
3. Да прочетеш с разбиране и да усвоиш нужната информация
4. Да приложиш я на практика
5. Да се спасяваш сам, когато нещо се счупи
Защото всички знаем какъв може да е изходът от 3 включени плъгина в WP.
Ти като идеш на автосервиз в някой счупен гараж какво питаш собственика - ти инженер ли си, механик ли си или просто изчукваш тенекии?
Ще те изритат като мръсна котка.
А някой като дойде за нещо допълнително му казваш съответната цена. Винаги можеш да аутсорснеш нещо и пак вълкът е сит и агнето цяло. Но можеш и да откажеш. Не си длъжен да знаеш и да можеш всичко. Не си длъжен и да приемаш всеки един клиент и всяка една поръчка. Но това зависи от това колко ти е плитък акъла и колко ти е лаком задника. И колкото по-надолу ти чета писаниците, толкова повече разбирам, че нищо не продаваш/предлагаш
Хората не се интересуват какво става в кухнята, поради простата причина, че не разбират. И това за тях е напълно излишна информация. Както ти е казал Блинки, много малка част от клиентите знаят нещо или се интересуват. Няма проблем да им обясниш - особено ако не правиш нищо нередно. Поддръжката може да не влиза в уговорката. Не си длъжен да поддържаш сайтовете, които правиш. И тука е моментът да се каже колко по-скъпа ще бъде поддръжката на една писана система. Много пъти съм чувал от програмисти, че никой не иска да се занимава с поддръжка на чужда система, защото, цитирам "не знаеш каква кочина е и какви дупки има по кода". Така че с къстъм решенията, много често се оказваш вързан за компанията, която ти е направила сайта. От друга страна всеки девелъпър може да се оправи с WP, Joomla или др. отворен CMS. Има си Wiki-та, в които си пише бъгове, дупки и как да пишеш къстъм модули. Абе с две думи - богата работа!
От цялата тема останах с впечатлението, че тези които не разбират от програмиране подкрепят готовите системи. Естествено, че ще са на това мнение, като не могат да правят друго. Най-обективна оценка могат да дадат програмистите, които могат да инсталират и настроят готова система, но същевременно могат и да напишат такава от нулата. Иначе се получава като с филмите, когато някой казва че даден не му харесва, но не го е гледал
Нищо лично, но ти пренаписваш статии
Като за финал - кажете ми колко програмисти познавате, които да са влюбени в Linux? С какво Linux е толкова по-различен от един OpenSource CMS? Дадено ти е всичко наготово, барабар с лиценза за комерсиално ползване - прави с него КАКВОТО ЩЕШ!
Аре сега ми кажете един програмист дето да си е написал сам OS, щото другите не го кефят!
Те затова WP, Joomla и Drupal ентусиастите всяка година си правят срещи, на които присъстват хиляди и десетки хиляди хора, предимно разработчици, 'щото готовите CMS-и са пълна боза
За всеки влак си има пътници! Откакто навлязоха толкова отворените CMS-и, толкова повече се ценят къстъм решенията. Въпросът е, че малко хора могат да си позволят да похарчат 15-20 хиляди лева за къстъм магазин, вместо да опитат с някой open cart, presta shop или woocommerce, ако щете, за 2000 лева. Парите не ги серат в зоопарка, че всички да ги имаме и да ги хвърляме просто ей така
Отивам да готвя! И преди някой да ме е обвинил - не, не съм готвач!