Victor R
Well-Known Member
Темата е продиктувана от многобройните неуспешни опити на знайни и незнайни марки да стартират бизнес с хот дог, както и от моята любов към тази храна. От Българския производител КЕН, през брандираната като Американска (но всъщност чисто Българска) верига Boopa's чиито заторени колички до днес стоят на места из София, та до всички самостоятелни собственици на подвижни колички по паркове, градини и пазари. През годините общото винаги е било един преварен кренвирш сложен в суха разрязана/набучена на кол франзела, залята с разредени неща излизащи от пластамсови бутилки по литър-два. По-смелите минават кренвирша на ролер след преваряването, което не води до нищо, но поне видът му става по-приличен. Някои дори добавят набързо изпържени бланширани картофи от които тече мазно като комплимент.
В един момент в страната ни идва Шведска верига за мебели, чиито соственик някога си дал сметка, че хората не може да обикалят на гладен стомах. Или, по-точно, че след обиколката сигурно ще бъдат гладни. Днес, в Икея София опашките на щанда за хот дог са толкова, колкото и на касите на магазина. В този хот дог няма кренвирш, а наденичка със специален (и доста по-ненатрапчив) вкус. Няма франзела, а истинско хлебче за хот дог - пухкаво, меко, доста "въздушно" и леко. Няма 10 вариянта на продукта, а 2 (от скоро май има и трети, вегански). Няма и претенции - просто вкусен дог, който се топи в устата. Цената е под 1лв., което на практика означава, че е глупаво да не си вземеш един дог на излизане, пък дори и да не си чак толкова гладен. Той и без това е достатъчно малък, вероятно точно с тази цел, пък и като ти замирише...
В България нямаме и никога не сме имали верига за истински хот дог. Такъв, който да не бъде свързван с гаден кренвирш и всичките джънк неща около него. Всъщност не е чудно, че опитите досега нямат голям успех. Спрете 10 произволни човека и ги питайте колко точно обичат кренвирши и колко често ги ядат. Колко предпочитат кренвирш пред (каквато и да било) наденичка? Имаме гурме места в които се приготвя много готин хот дог, но те са единични, а не вериги, а и цените са съвсем други.
Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?
В един момент в страната ни идва Шведска верига за мебели, чиито соственик някога си дал сметка, че хората не може да обикалят на гладен стомах. Или, по-точно, че след обиколката сигурно ще бъдат гладни. Днес, в Икея София опашките на щанда за хот дог са толкова, колкото и на касите на магазина. В този хот дог няма кренвирш, а наденичка със специален (и доста по-ненатрапчив) вкус. Няма франзела, а истинско хлебче за хот дог - пухкаво, меко, доста "въздушно" и леко. Няма 10 вариянта на продукта, а 2 (от скоро май има и трети, вегански). Няма и претенции - просто вкусен дог, който се топи в устата. Цената е под 1лв., което на практика означава, че е глупаво да не си вземеш един дог на излизане, пък дори и да не си чак толкова гладен. Той и без това е достатъчно малък, вероятно точно с тази цел, пък и като ти замирише...
В България нямаме и никога не сме имали верига за истински хот дог. Такъв, който да не бъде свързван с гаден кренвирш и всичките джънк неща около него. Всъщност не е чудно, че опитите досега нямат голям успех. Спрете 10 произволни човека и ги питайте колко точно обичат кренвирши и колко често ги ядат. Колко предпочитат кренвирш пред (каквато и да било) наденичка? Имаме гурме места в които се приготвя много готин хот дог, но те са единични, а не вериги, а и цените са съвсем други.
Въпросът ми е: Защо предвид безбройните дюнери, бургери и палачинки, нямаме хот дог в България?