От: Защо Apple MacBook Air има мижавата памет 128GB
OK е, защото се изплаща за няма и 2 месеца, а го ползвам 4-5 години и след това си вземам нов модел за още толкова години.
Сегашния ми е модел 2011 с топ характеристики за 13" серия. По производителност е на едно ниво с моделите 13" от 2013г (но с базовия процесор). Батерията му още държи към 5 часа и нещо, като здравето й е на 1/3.
Догодина или най-късно 2017 най-вероятно ще бъде сменен с актуален модел, отново 13" (нужна ми е мобилност и производителност).
"Читавите" стоки струват пари.
Ако трябва да избирам между модели на други марки, според изискванията ми, а именно:
- лаптоп с SSD;
- лек и с издръжлива батерия;
- бърз (тук не говорим за игри, а за производителност при ползване на професионален софтуер);
- оптично аудио;
- подсветка на клавиатурата;
- IPS екран с висока резолюция;
- включена лицензирана ОС към цената - Линукс не ми върши работа;
- минимум 8GB RAM.
Оказва се че не намерих нито един модел с оптичен комбо аудио порт.
Игнорирайки това цените на пресятите модели започват от 2200лв и стигат до 5500лв.
Е кажи ми тогава има ли смисъл да игнорирам липсващия порт (за да се налага безумното действие по закачане на външна звукова карта през usb на лаптоп) и ОС като OS X в полза на Windows, като разликата в цената ще е от 600лв до никаква.
Читавите коли втора употреба струват от 15-16 000лв нагоре и то за такива на по 7-8години.