Да се включа и аз по темата за износа и за народопсихологията на българина:
1, ДА определено добрият търговец би трябвало да насочи усилия освен към BG пазара, най-малкото към EU, тъй като българският пазар е сравнително малък, а и покупателната способност знаете на българина каква е. Аз се боря от около 1 година в сферата на е-търговията, но и аз към момента предлагам стоките си само за BG, но се надявам един ден да пробия и в EU.
2. Друг проблем за износа са цените на куриерите. Едън и същи голям европейски куриер взима доста по-малко когато пратката пътува от Европа към България, отколкото обатно от България към Европа.
3. Иначе съм се занимавал 13 години с Експорт/Импорт в предишната ми работа и от всичките ми контакти които съм имал (а те са доста) мога да кажа, че поляците са най-експортно ориентирани, бих казал агресивно и им "завиждам" благородно. Полша освен, че е голяма страна с доста население и добър пазар, полските фирми не ги удовлетворява това и търсят всякаква възможност за Експорт и повече продажби в EU.
4. Народопсихологията на българина (или поне на средностатистическият) е такава, че той е свикнал на лесна печалба - дай му печалба от ТОТО-то (няма значение, че играе вече 20-та година и нищо не е спечелил), тия новите модерни начини за ограбване на хората (а даже са много популярни и сред учениците) - лотарийните билети дето се драскат и т.н. всичко свързано с хазарта, дай му някаква лека държавна работа, ама от която ако може да падат по-големи рушвети, няма значение за корупциятa, тя е за статистиката вече, нали той вече е от другата страна и се облагодетелства от нея вече. Няма да са стегна и да измисли или нещо да рискува, да си направи фирма, да стане предприемач, нещо да сътвори, нещо да направи за себе си и околните, а чака я работодател, я правителство или някой друг да му реши проблемите.
5. До тук спирам, че почвам да се ядосвам и да се отклоняваме от темата.