За авторските права и ACTA по БТВ ...

dertre

Well-Known Member
Гледах БунакаТВ. Някъв (не разбрах певец ли е къв е)предлага "Дайте ни 10-20% от таксите за интернет които се плащат и споделяйте свободно".. Алиооо кой си ти, че нито ще те слушам ако пееш, нито съм те гледал или чел. Е такава простотия няма. Да взимат процент от нещо си защото сваляш нещо си ама дали това нещо е под твое авторско прави или на някой друг това вече е друг въпрос. Много ми е странно защо не поканиха някой от другата страна да ги затапи. Тия и тримата бяха от зле по зле. Единия имал бизнес ама никой не му купувал продукта (щото сигурно и 5 стотинки не струва това което се опитва да продаде за 100лв.) и за това се бил принудил да си премести или затвори бизнеса (така и не разбрах). Тоя с бизнеса вика "Точно защото се краде продукта и той става по скъп." Ми като стане по скъп още по малко хора ще го купят. Пуснете го за 1-5$ и милионери стават някои с такива цени ако продукта им е хубав. Ади стига съм писал, че супер много се афектирах от тия олигофрени. Трябва викнат някой да им затапи устата за 5 минути. Дори не коментираха от къде да се намери песен, книга или филм на който отдавна никой не държи права и няма от къде да се купи... Всички протестирали щото били грешно информирани... Това беше извинението на третия (дето даже не разбрах и какъв се пада в тая тройка)...

Прочетете малко каква реално е истината за протестите

От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.

— Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

— Така ли? Коя книга?

— Ами, на тоя… Вазов. „Под игото“.

— Че защо ще я купуваш? Имаме я.

— Супер! В кой файл е?

— Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

— Пфу! Та тя е на хартия!

— И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

— На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

— Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

— Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

— Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

— Да смъкна безплатно книга?!

— Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

— Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

— Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

— На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

— А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

— Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

— Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

— Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

— Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

— Платих я. Thanks.

— Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.

— Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

Екранът пъстрееше от мигащи обяви: „Дърводелски услуги — Марко и син“. „Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!“. „Рекламна служба «Метоха» — моментална известност навсякъде!“. „Кредити изгодно, ниски лихви“. „RADA-LESSONS.COM — всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!“…

— А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

— Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

— Това пък от кой зор?!

— Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща — как я виждаш тая…

— Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

— Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

— Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

— Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила… Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета…

… След 2 часа:

— Уфф. Привърших я най-сетне.

— Какво? За два часа си изчел „Под игото“?

— Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

— Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

— Кой?!

— Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

— Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

— Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

— Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете…

Гледах БунакаТВ. Някъв (не разбрах певец ли е къв е)предлага "Дайте ни 10-20% от таксите за интернет които се плащат и споделяйте свободно".. Алиооо кой си ти, че нито ще те слушам ако пееш, нито съм те гледал или чел. Е такава простотия няма. Да взимат процент от нещо си защото сваляш нещо си ама дали това нещо е под твое авторско...

За момент си представих как азис си купува нови прашки с част от моите пари, дето са му заделили за процент. Аз като не слушам българска музика що ще им давам пари на тея бездарници, деба наглеците смотани. Това съм сигурен, че си го мислят сериозно обаче....

Дори да се събира такъв процент не е редно да се дава дял на хора дето не продават нищо. Щом нищо не можеш да продадеш значи стоката ти е боклук и само ненормален може да реши да ти я "краде".

Казва се Васил Гюров и е фронтмен на групата „Ревю”, които и да са те. :) Ето житат от Иво какво е казал титана на мисълта:

Васил Гяуров (не съм го чувал, кой е този?) изговори куп тъпотии по бТВ за АСТА:
1. Интернет доставчиците се рекламират с високи скорости, за да могат да се свалят пиратски филми и музика. Нека 20% от таксата за интернет да отива за творците. Това искат "творците" ни, да вземат пари от услуга, за която не допринасят по никакъв начин.
2. Столична община давала 2 милиона на година за култура, а 4 милиона за световна купа по ски. Не можело така. Тук и аз не го разбрах какво иска. Явно пари, ама защо?
3. Музикантите били ограбени. Много.
4. А този Гяуров смята, че ще победи чалгата: http://e-vestnik.bg/7405 - но не разбира, че Митко Пайнера има много по-бизнес мислене от всички в Музикаутор.

С две думи, нямаме пари, държавата и пиратите са виновни. :) Нищо ново под слънцето. Проблемът не е в това и всички го знаем, проблема е, че нашите изпълнители са слаба работа на фона на световните и кофти бизнесмени. Чалгата върви, нали? Значи може да се правят пари. Рапа едно време и той вървеше, нали? ACTA, SOPA и PIPA няма да ги спасят от самите тях. Проблемът е елементарен те не могат да продават. Нито тук, ното навън. Това е. Другото е циврене.

chalga.jpg

Идеята е да си с бизнес мислене и да имаш стратегия. Не може да си дрънкаш некви песнички, да си пишеш некви си тестове и после да не знаеш как да и къде да ги продаваш. Като най-вече да ги продаваш в много. Не искам да ги обидя нашите големи творци, но и бг сериали не се гледаха, сега има в изобилие (даже си чакам Столичаните да почнат). Едно време и този форум не съществуваше, защото повечето бяха субективно настроени и не мислеха, че от интернет се правеха пари. Само определена групичка беше на това обратното мислене - че пари се правят лесно от нета. И сега и той съществува и продава идеята, че може и не е толкова голяма философия, нали?

За това да спрат да мрънкат и да се замислят защо реално са в това положение. По това се познават аматьорите и професионалистите - едните мрънкат, че всички са им виновни, че не успяват, а другите анализират и виждат кое реално им пречи до успеха. Ако си спомняте едно време Азиц беще с визия като всеки тръгващ да пее чалга изпълнител - дълга коса: http://vbox7.com/play:585736c5 - песента е хубава. И какво направи? Да, промени се така, както пазара го искаше и стана хит. Така се прави бизнес. Другото е ей така, циклене и "творене", но когато го правиш за себе си, както повечето наши бг изпълнители си е терапия, а не творчество.

Ето и нещо забавно по темата за страдалците: И българските автори страдат от пиратството в интернет

Май покрай това време, нещо е започнало много да ги тресе тези. Че по тяхната логика да се хванем и да изпеем 1 песен, ще кажем че не се купува понеже всички си я свалят и крадат от нета и после да си искаме процента от доставчиците :twisted:

2. Столична община давала 2 милиона на година за култура, а 4 милиона за световна купа по ски. Не можело така.
Тоя осъзнава ли, че тази световна купа носи в пъти повече приходи и е в пъти по интересна :cry:

@Blinky Точно това си мислех и аз как примерно Пайнер не реват, че им има песните на чалгите в нета ами си правят здрави пари и всичките им изпълнители и всички са доволни. А тези господа като не могат да правят нещо хубаво и не знаят как да го продават интернет им виновен. :mad:

За музиката е намерено решение отдавна - концерти. Качествените изпълнители дори свободно пускат да им се пиратстват песните, защото така си гарантират пълни стадиони. За пример ще дам АББА. Парчетата им се пиратстват още от създаването на магнетофона, а предложения хонорар за концертно турне (което отказаха миналата или по-миналата година) беше за 1 милиард евро. Сами си правете изводите.

3. Музикантите били ограбени. Много.
На мен Андрея не ми се вижда много ограбена с този Кайен дето го кара. :) Не виждам и Азис да е много ограбен с неговата S Class. Или пък може би Тони Сторади или Софи Маринова, които имат по няколко ангажимента на ден. Те реално използват пиратството, за да печелят. Нарича се бизнес мислене.

2. Столична община давала 2 милиона на година за култура, а 4 милиона за световна купа по ски. Не можело така.
Това определено беше тъпо изказване. Къде по света общината храни "творците", и то комерсиалните.

Виждам как 50 Cent си купува поредния Хамър с пари от общината, защото там общината дава все пак някакви пари, не колкото за СуперБал, но все пак ще се преживее някак само с един Хамър. :)

Велики мозиканти имаме, ама за да си продаван трябва да се вземеш в ръце и да се огледаш какво иска пазара, а не какви бози си твориш за някаква малка група хора. Има доста успяли групи и те определено не са само творци, но и бизнесмени. ;)

Казва се Васил Гюров и е фронтмен на групата „Ревю”, които и да са те. :)[/URL]
Като му гледах мазната коса, си мислех, че ето на, завалията толкова много сме го окрали, че няма пари за фризьор... На възраст ми се видя над 35 годишен, ако до тази възраст никой не ще даже да го краде, не знам как пък ще иска да го купува някой.. Гледам в нета бая кампания е подхванал, сигурно са го наели за фронтмен на поддръжниците на АСТА...

Като му гледах мазната коса, си мислех, че ето на, завалията толкова много сме го окрали, че няма пари за фризьор... На възраст ми се видя над 35 годишен, ако до тази възраст никой не ще даже да го краде, не знам как пък ще иска да го купува някой.. Гледам в нета бая кампания е подхванал, сигурно са го наели за фронтмен на поддръжниците на АСТА...
Или казано с две думи, момчето блъска пак в грешната насока. Като дойде това, тогаво друго ще му е причина, че не се харчат "творбите" му. И така докате си остане завинаги неизвестен и неразбран. :)

Според мен са го подлъгали, но карай. Те на мизерстващите автори малко им трябва, за да тръгнат уж да си търсят правата. Всичко е мам си джейс.

Обаче вижте как се получава само - големите творци като този пич ще започнат да печелят от приемането на ACTA (да, ама друг път), а чалгаджиите и всичко, което се харчи в момента ще умре, защото реално концерите ги правят заможни и "неограбени", а интернет им помага да засилят интереса към себе си. Не съм видял до сега някоя фолк звезда да е пропишяла. :)

Когато български музикант се появи в топ 100 на Замундата, тогава може да излиза по телевизията и да говори за ACTA.

...От https://twitter.com/#!/alek/status/166810373683544064

Силно, силно.... :)

Ами така е, правят там някакви халтури, мислят се за много велики и после са обидени, че никой не ги разбира. Преди време при мен се подстригваше един подобен екземпляр, с дълга до раменете мазна, рядка косица и още по-рядка и гнусна брадица, който беше фронтмен на някаква нашенска, местна, световно неизвестна група. Говореше за групата си с огромно самочувствие и като го питах, как се казвах, смутолеви някаво неразбираемо два метра име на английски, което го помолих да повтори, че не го разбрах и го повтори безкрайно надменно и още по-неразбираемо. Викам му, имате ли клипове или mp3-ки в нета, да ви чуя - не, нямали, щото да не ги крадат...е, продължават да са световно неизвестни и обидени от живота и нас, простите, недостойни да им слушаме великите музикални творения...

аз пък имах честа, да си серем на късмета, да пия на една маса с местен многонеизвестен друпар на българска група, на която името ми излете от главата. явно не са си стрували да се помнят много много. та въпросния пич дойде на масата ала бала, беше весел, не знам си какво и като стана дума за творчеството му, каза, че не са много известни, заради интернет и пиратите. след това му изказване си казах, че този никога няма да успее. и все още не го виждам никъде. миличките, заблодени артисти. никога няма да успеят с това мислене. и 20 такива закона да гласуват, те пак ще си останат същита неудачници и загубеняци. дразни ме факта, че преиняват кофти тръпка и на тези, които използват интернет за канал на дистрибуция на продукцията си, за да натрупат слава и популярност и да могат хората да цакта по 20-30 лева за концертите им. или да има дават по 5-6 К на участие. вижте само каква разлика има. направо не знам. сега освен, че никой няма да ги знае "ограбените", те предизвикват хейта и на хората, което допълнително ги загробва. както казваше дедо ми....еее, да си прпост е изкуства, иска се талант.....

и не е тайна за никой, че яко боза се изля последно време от т.нар. бг творци. то не беха графове, марийки, сатени и кви ли не простотии и нищо.

това е топ 10 на най-излъчваните песни в ефира у нас през 2011 г.:

1. Sasha Lopez - All My People
2. Don Omar feat. Lucenzo - Danza Kuduro
3. Jennifer Lopez feat. Lil Wayne - I'm Into You
4. Keri Hilson feat. Nelly - Lose Control
5. Snoop Dogg feat. David Guetta - Sweat
6. Maroon 5 feat. Christina Aguilera - Moves Like Jagger
7. Katy Perry - E.T.
8. Alexandra Stan - Mr. Saxobeat
9. Nicole Scherzinger - Right There
10. Enrique Iglesias feat. Ludacris and DJ Frank E - Tonight (I'm Lovin' You)

някой някъде да видя бг изпълнител, поп. чалгата е отделен ранг. тях не ги коментираме, те даже няма и да пропищят, защото добре я карат сега. ще имат право да им знае балалайката, когато си го заслужат. както винаги без покритие сме най-смели.

Джъстин Бийбър стана известен само благодарение на интернет. Сам си е пускал клиповете, с помощта на майка му, са си направили една супер успешна кампания и сега, много преди да е станал пълнолетен, печели милиони. Ако си беше крил песните, сега щеше да е един от многото тинейджъри, които са музикални и чакат някой да дойде да ги открие и да ги направи богати.

Тези гости на сутрешния блок на БТВ нищо не казаха освен общи приказки. Някои хора цитираха конкретни членове от ACTA за да обосноват притесненията си, а тези си говорят общи приказки. Първият с дългата коса го не знам кой е. За да станеш купуван трябва да се постараеш да бъдеш добре представен на публиката. Като визия е добре, но явно бизнес моделът му куца. Възрастнят в средата просто коментираше истинското пиратство и големите печалби от това. Да, има такова нещо, но това не е общият случай и заради един престъпник в гората не може да изгориш цялата гора. Третият ми е най-комичен. Фирмицата му фалирала, защото не се е приспособил към новиете пазарни условия. Ако сега аз тръгна да продавам видео касети, познайте за колко време ще ми просъществува фирмата и дали ще събера поне 10 клиента от цялата страна. В крайна сметка кой ще ми е виновен за това?
Вместо да се правят на ограбени да спретват чат-пат някакви концерти по подобие на чалгаджийките и после ги карай да се чувстват ограбени. Тези (гостите) са само препродавачи и ги е яд, че досегашната им схема не бачка. Сещам се за много изпълнители, които използват "пиратите" да им разпространяват музиката и после само си събират хонорарите по концертите. Освен парите много по-приятно е да гледаш хора, които ти се кефят, ръкопляскат, викат от кеф, отколкото да си стоиш между 4 стени и да си пееш на един микрофон с надеждата, че ще продадеш много копия и така ще си клатиш краката с години докато хората те хранят.
Не знам какво да кажа за такива наши "творци". Да не ме занимават, защото нито имам намерение да ги пиратствам нито да ги слушам по какъвто и да е начин. Това малко ми напомня за излагациите на Стефан Цанев от преди близо две години, който мрънкаше, че бил ограбван, а се оказа, че никой не ще дори да му "пиратства" нещата.

Хм... алчността какво ли не прави. Точно тия дето много ги говорят, че са за АСТА съм 100% сигурен, че или те или техните семейства си имат на компютъра поне 20-30 филма, куп музика и игри за които едва ли са платили и стотинка. Да вероятно продуктите които ползват са с платени лицензи, но просто защото има контрол и ако не са, ще ги дупят яко.

Аз също съм за авторските права и, че трябва по някакъв начин да се избягва пиратството, но докато средната месечна заплата е около 300 лв, няма как един човек да може да отдели повече от месечната си заплата, за да може да има Легален Windows, още толкова, за да може да има 4-5 лицензирани програми или игри.

Още по-странното е, че се оплакват все хора които не са успели да спечелят пари и за това са им виновни хората, които теглят музика, а не правят сметка, че именно тези хора ги правят малко по-известни. Как например BTV и БНТ успяват да създават Български сериали? Като гледам се разпространяват безплатно и въпреки това си намират начин да печелят пари. Според мен, просто не знаят как да вадят пари и там им е проблема. Наскоро пак по не знам коя телевизия излезе главният продуцент или там какъвто и да е и коментира, че филмът "Мисия Лондон", че всички проблеми с Българското кино идвали от пиратството в България и видиш ли торент тракерите... е гледах го филма на кино и по мое лично мнение, не е чак толкова култов за колкото го описват.

Българска музика не слушам, почти не гледам Българско кино и май като се замисля, почти не слушам и гледам какъвто и да е тип музика или филми е тогава защо трябва да плащам на някакъв си пундьо щото не може да направи един хубав филм или песен и още повече не знае как да си избие парите, които е вложил. Айде вместо да обвиняват другите за неуспеха си, да влезнат тука и съм 100% сигурен, че все някой от форума ще им даде в пъти по-успешна стратегия да си монетизират шибаните продукции :)

Еми мързи ги. Това е. И аз искам да издам една песен или албум и клатене на крака до следващия, и никой да не ме знае кой съм, къде съм. Фактът, че не знаят какви възможностти има БГ пазара и може ли да си позволи легални албуми и програми, говори и колко са в час с бизнес модела в областта, в която оперират.

Малко известен факт е, че % от всички продадени CD-та отива за авторски права. Щом до там е стигнало, смятай!

Подкрепям това да се плаща за всичко, което се прави с труд и е отнело усилия и време на създателя им, но нека незабравяме, че все пак всеки гледа да купува качество. Никой не си купува нещо, което не струва и не би ползвал. Това колко е теглен даден изпълнител в торентите може да се прецени и какви продажби би имал, ако всичко уж е на мястото си. Не за друго, но е един вид ориентир за това. Не знам с какво самочувствие са се изтипосали по медиите, че и мрънкат, като всеки един от тях става известен я от някое светско парти, а от някой купо, я от някое реалити предаване, я от някой сайт или вестник, който го плюе, я от торентите (ако случайно някой е решил да си сваля такъв тип музика, защото като гледам в постовето до тук, май е голяма рядкост). Никога няма да станат по-известни с това, че действат на страната на този ACTA. Както казах тук ефекта ще е обратен.

Всички имат свалени филми на комповете си. А това, че дрънкат по телевизията и вестниците общи приказки, говори за 2 неща - необяснима нужда да ги види света и лицемерие. :)

Аз не харесвам чалгата защото е пошла и упадъчна и защото не е без значение каква музика слуша човек ( не случайно има химн и навремето се е ползвала музика при водене на битки - защото има силно влияние върху чувствата и поведението на човека ), а чалагата е причнина за все по-просташкото и упадъчно повечение на масите...НО не мога да отрека, че хората от тази индустрия си работят яко, маркетингови усилия, промоции, изпълнителите се стараят да се барнат за вкуса на тълпата, даже се правят на маймуни и си слагат силикон за да я спечелят масата. Ходят пеят като ненормални по кръчми и правят по 20 концерта в месеца...социални са... А тия другите освен да седят в някое изпаднало барче, да пият мизерна водка и да се самосъжаляват не съм ги виждал друго да правят...артисти...нали съм ги виждал...отиваме с един приятел в едно барче, да иска пари от техните....барчето само някаква артюги...единия си подпрял главата с ръка и после подава тая същата ръка за здрасти...при което кратуната му останала без опора се трасна на масата...толкова пияни бяха всички и толкова опушено беше от цигари, че не е истина...само стоят и се самосъжаляват, колко са неразбрани или как някой видите ли ограбил труда им...те иначе...ехейййй....Само, че за мен са едни мързели....няма търсене...ами създай го....сигурен съм че аудиторията би намерила за хубава някаква алтернатива на чалгата...нека измислят хубави текстове с хубави мелодии...не само депресиии...нека достигнат до душите на слушащите, а не само да излизават помията от собствените си души защото ще останат "неразбрани"....и последно и много важно...като са музиканти значи имат елементарни умения да създават сток музика...за таква музика има огромен глас...има толкова фото банки, които вече приемат музика...виждал съм българи в енвато с по 90 000 продажби...абе кво да говорим...който търси намира...

виждал съм българи в енвато с по 90 000 продажби...абе кво да говорим...който търси намира...
Хахаха, сещам се, тогава Шамарчето и Глория бяха топ звездите и бяха продали тези бройки. Това се случи преди много години. Ех какви времена бяха. Яд ме е най-вече, че не отидох да видя някой концерт, както на Шамара и компания, така и на Спенс, Слим, както и на Ъпсурт, а много ги слушахме всички - факт, неуспорим. Ето те направих пазара и оперираха на него. Няма съмнение, че не ги мързеше и показаха как става, въпреки торентите. А да си спомним тогава data.bg беше в разцвета си.

Активен съм по темата, защото не ги осъждам, а мраза мързела, аматьорския подход, негативното отнощение и невежеството. Всичко от това присъства в хората, които се коментират тук. Поне отностно това, за което скачат - приемане на ACTA. В друго отношение може и да са ОК, но тук пролича колко си заслужават феновете. ;)

Горе