За авторските права и ACTA по БТВ ...

Ах колко смешно и тъжно е да си некадърен изпълнител, ах ...

Не мога да ги разбера тези нашите музикални "деятели". Със и без АКТА/СОПА, сол/пипер - музиката им не струва. Някак си не върви да прави боклук и да искаш пари за него, а когато не получаваш, да ти е виновен интернета за това. Сигурен съм, че голяма част от българите се запознават с новите български "хитове" по същия начин, както аз - като ги чуя в някой музикален формат. Тези господа - музикалните изпълнители, вместо да седят и да се оплакват, да вземат пример от по-напредналите страни. И ей го елементарния пример:
Два фестивал пръснат в две градчета по едно и също време - Rock am ring & Rock im park. Тридневен музикален маратон с рекордната посещаемост за двете от 150 000 човека. При цени на билета от 165 евро, което включва парко място за каравана и разрешение за престоя ти, може да си направите сметката какви са приходите от един такъв фестивал. Вярно е, че събират все банди за които си струва да дадеш тези пари и с доста приятели се замисляме тази година да отидем или там или на Download festival (какво име, а?), а пък там цените вече почват от 165 паунда.

Та, хората си намират начини да изкарват пари, вижда се от горната сметка, общината си взима процента, но и за изпълнителите остава един доста приличен хонорар.

Нашите нещастници що не се пробват да направят нещо такова? Ще ви кажа - защото никой не иска да ги слуша! Със пиратство и без пиратство - те ще си бъдат гладни, освен чалгарките които с 2000 евро участие в кварталните кръчми си осигуряват препитание.

Та ей ви да разберете какво е Rock am ring, ще ми се да видя Ревю или както там им е групата да успее да събере 80-90 000 човека на едно място.

[video=youtube;9z4Kmje1V2U]http://www.youtube.com/watch?v=9z4Kmje1V2U[/video]

От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

И в подкрепа на това, което каза ктомов, искам да ви върна малко назад във времето, както и на нашия пазар, защото нашите велики творци тук ще кажат "ама, там има повече публика и пазар". Това е истина, но ето и нещо, което ми подксазва, че и в по-гладни години се харчеше силно музиката, а именно чрез качество и присъствие: http://vbox7.com/play:0d6fd28f - вижте частите, които са концертни. Това на някоя бг група от поп и рок сцената да се е случвало, че да ми излизат по телевизията, за да хранят торентите. Даже и въпростните музиканти тогава не скочиха, че са били ограбвани, даже направит, те искаха да се споделят повече от продукцията им, за да могат да пълнят зали и стадионите в градовете, в които гостуват. Както сега реално го правят от Пайнер с годишните си концерти.

И тогава билетите не бяха евтини, както и купоните им бяха стабилни. Видяхте ли новогодишната програма тази година и кой и какво пя? Мда, точно така, пяха все стари евъргрийни и нищо ново, освен май на Дивна (която е единствения лъч светлина в тунела) и това е. Но и това не е критерии, защото БНТ последно време се гледа само заради Под Прикритие и Речта на президента всяка година (за което може да се ползва и друга телевизия де), за нищо друго.

Едвно време се дъпаха много рап mp3-ки, както сега чалга за купоните. Сега само чалгата върви, ама хората там са бизнесмени, а не мърльовци с претенции и кофти продукция.Даже и те показват, че би вървяло всичко. Щом продават на народа такава музика, значи и за друго има хляб. Ъпсурт и до момента правят големи и готини концерти, канят ги често, участваха в силната реклама на 3 в 1 на Нестле. Какво са седнали да реват тези, чак не знам за какво го правят. Не знам къде мислят, че се поставят така като пискат, че са ограбени, а в същото време Анелия взима от участие 3-4К, като след това е в някое диско от 24.00h, за още 2-3К, което за деня и сформира нещо от рода на от 5 до 7К. За месец е 150-210К лева. При пълен график. Вече какви % са за компанията, какви за продуцента, разходи и т.н., е друг въпрос. ;)

http://vbox7.com/play:40b3a9e7f7 - поздвав за всички бг артискит, ограбени от потребителите или т.нар. техните почитатели. Те макар и косвено, наричат свойте фенове крадци, пирати, а със закона - и престъпници. Това се отнася само за феновете и почитателите им, защото за другите би било мазохизъм да си свалиш нещо, което не става и не ти трябва. ;)

Има и още нещо - на съвременните изпълнители песните не се запомнят. Кой може да седне и да се сети за песен на Графа, например. Ето аз, знам го кой е, обаче нито една негова песен не знам. Също и за Миро - големия фасон. Кой може да запее негова песен? Или поне да каже името и? А някой да е отишъл да си купи албум на Мария Илиева? Или пък да си е сложил нейна песен на телефона? Няма такова нещо. Искат да произвеждат някаква безлична музика, незапомняща се с нищо и затова да получават пари от неподозиращите дори, че такава музика се прави и че нейните изпълнители искат да си купуват маркови дрешки с техните пари? Защото, ако действително закона се задейства, всички си платят данък музика - включително и тези, които не я слушат, къде ще отидат тия пари - пак у някои връзкари, които са вписани като членове на някаква измислена дирекция. А останалите изпълнители? Ем то и аз може да взема да се правя на певица и да искам да ми плащате вие, крадци безсрамни, затова че не щете изобщо да ми купите албума, който и аз самата нямам намерение да слушам? Преди години имаше едно руско шоу, в което разни известни певци познаваха по мелодия, пусната за определени секунди коя е песента. Е, всеизвестният Филип Киркоров не можа да познае собствената си песен...Какво да говорим още - те самите не знаят, какво пеят, искат ние да им го плащаме...

Re: От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

И в подкрепа на това, което каза ктомов, искам да ви върна малко назад във времето, както и на нашия пазар, защото нашите велики творци тук ще кажат "ама, там има повече публика и пазар".

Там има повече публика и пазар? Че тука няма ли? Ако знаеш колко примера мога да дам с приятели, че и с мен дори за хора които са пътували до Гърция, Румъния, Турция за да бъдат на концерт на любимата си група. Даже и в горното си мнение написах, че обмисляме с приятели в Германия или в Англия да ходим на един от двата фестивала. Вярно е, че имат повече публика, но съм сигурен, че поне 25% от посетителите на такива големи концерти са чужденци. Хората по този начин си правят реклама, освен че добиват прилични печалби. Развива се туризъм. При нас какво се развива?

Проблема при нас е, че сме бунаци от всяка гледна точка. Както изпълнителите, така и държавата, така и всички останали си търсят оправдание в нещо, което е грешно. Вместо да се хванат и да направят нещо качествено, те пискат като ощипани девойки.

И малко да отклоня темата - на мача на Оцеул Галати и Манчестър Юнайтед е имало около 150 българи. Какви пари са похарчили да стигнат до там, а там какви са пръснали е трудно да го смятам, ама пък от колко други страни е имало фенове на Юнайтед? Ей ти я историята и с футбола. Всеки се оплаква, че футбола ни не струва - че как да струва, всички добри играчи се продават след 6 месеца в някой отбор. Никой не пази качествените кадри, които евентуално ще ги вкарат в ШЛ, от където пък ще приберат 7 млн. евро, и отделно добри постъпления от билетите ако дойде отбор като Барселона на националния стадион. Това го пиша, само да докажа горното си твърдение, че в България всичко се прави колкото да просъществува 1 година, никой не мисли в бъдещи аспекти. Та както казах - бунаци сме.

Дори и да се дава процент от интернет таксата за творците, тея дето подкрепят ACTA в момента по телевизиите няма да получат и 1% от парите. Щом при това свободно споделяне в интернет никой не ги знае кои са, направете си сметката колко ги ощетява пиратството. И колко ще са известни ако пиратството се премахне - и няколкото души, които са ги знаели до сега (предимно роднини), ще ги забравят.
Спомням си как Шамара се хвалеше по теле предаванията как песента му със Снуп Дог и Лилана е влязла в топ 100 на vbox за всички времена. Подчертавам - хвалеше, а не оплакваше, даже бяха купили реклама във vbox, за да им стане популярна песента. Всъщност, в същия тоя топ няма нито една бг поп песен, само световен поп и местна чалга и рап. Никаква българска поп, рок или какъвто и да е друг стил музика, освен чалга и рап. С какво ги ощетяват тогава? Който не вярва нека да види с очите си: vbox7.com/top100
Някой да вижда Графа, Мария Илиева, Тео, Дичо, Мичо или другите там "ощетени" бг "творци"? Да не говорим пък за още по-безизвестните.

И аз не слушам чалга, но им признавам успеха на хората. Постигнали са си го сами, а не са чакали друг да им свърши работата и да разчитат на 1-2 песни да им осигурят целия живот занапред. А това, че нашите "творци" все се оплакват с манталитета на хората в България и как не могат да им оценят иначе толкова страхотните парчета, еми да се ориентират към световния пазар. Да вземат пример от румънците. Ако са толкова добри за колкото се мислят, успехът им е гарантиран.

От: От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

Е, графа се сещам за една негова песен "За последен път нещо си... " и "Чичо искам да ти кажа, нещо в осем имам среща"

На Миро се сещам за "Губя контрол" , а Миро точно пък поработва според мен...едно време даже с приятелка ходихме на негово участие в дискотека...

На Марияна Попова и Орлин се сещам за една песен хубава ...нещо си за след нам кви години

Нека не ги слагаме всички под един знаменател :).

И още един пример за това, че сме бунаци. Хората ползват всякакви канали за разпространение на материалите си с цел печалба, ама нашите са кухи лейки и не го вдяват това.

Ще дам за пример Mondo Media. Сещате ли се за онези откачени животинки, които се разчленяваха, вадеха очи и т.н.? Да говоря за Happy Tree Friends! Тези същите - Mondo Media са ги създали. Ха сега вижте колко клипа имат в ютюб http://www.youtube.com/user/MondoMedia/videos и прочетете от какво се изхранва компанията:

Mondo Mini Shows (also known as Mondo Media) is an American company that produces animation targeted at teens and young adults. Mondo Mini Shows are distributed as an ad-supported, virtual animation channel via the Internet, podcasts and mobile. Mondo's most successful show Happy Tree Friends gained a cult following and has been adapted into a TV series, home video line, mobile phenomenon, video game and line of merchandise.
Източник: Уикипедиа

637 клипа, компания на близо 25 години. Трябва ли да ги коментирам или сами ще си направите изводите? Тези 637 клипа не се правят за ден-два, и от човек-два.
Та проблема не е в пиратите, а в некадърниците, които не могат да се възползват от пиратството и разпространителните канали.

От: От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

Искам само да допълня радка за пазара, че по нови изледвания се оказва, че примерно книги от западни електронни магазини над 50% се закупуват от неанглоговорящи държави...замислете се за пазара....пазара вече е цял свят...който не му влиза в тиквата е обречен на провал.

Миро е w горната част на класацията, ама другите яко са зле. Няколко се отличават и от време на време се опитват нещо да правят, което се вижда и оценява, но като цяло е зле положението.

Нека вземем примерно футболните срещи. Там в Европата това е голям бизнес, събирайки истински фенове и запалянковци по стадионите, даващи не малко пари, за да гледат любимите си играчи и отбори. Тук за какво мислите, че е такова положението, както в музикалния бизнес. Защо? Защото е пълно с некадърници. Разликата е, че във футбола тук е много по-зле положението. В музикалния поп, рок, джас и какъв ли не още стил все още не е загубена кауза. Там е и другата разлика. Когато започнеш да го правиш за феновете си, да твориш истинска музика и качествена, то тогава това ще ти се върне многократно. Като гледам как се наредили нашите изпълнители да взимат пари от това, което са сътворили, направо не знам тие там знаят ли тук какво защитава, като го гласуват този АСТА.

Да сте чували за Family Guy? Аз съм, и нямам търпение да почнат да го дават тук. И от къде? От интернет, тъй като евтините ни телевизии не купуват често хубави сериали, а само търски евтини буклуци. От там разбрах и го изгледах целия, като станах доста голям фен. Тук даже и страници във фейса нямат, както и канали в youtube, тръгнали да ми обесняват, че големият им проблем са бг потребителите, ограбвайки ги всеки ден като свалят чудните им творби. Оооо, помилуй ни.

Не са се адаптирали, това е целия проблем. Другото са глупости и простотии, както виждаме по коментарите им.

Ето какво ми отговори един от нашите евро депутати:

Уважаеми г-н Иванов,

Благодаря Ви за гражданската позиция.

Ще се съобразя с Вашия протест при обсъждането на детайлите и окончателното гласуване относно АСТА в Европейския парламент.

Ваш,

Евгени Кирилов, член на Европейския парламент

Миро е в горната част на класацията, ама другите яко са зле. Няколко се отличават и от време на време се опитват нещо да правят, което се вижда и оценява, но като цяло е зле положението.

Нека вземем примерно футболните срещи. Там в Европата това е голям бизнес, събирайки истински фенове и запалянковци по стадионите, даващи не малко пари, за да гледат любимите си играчи и отбори. Тук за какво мислите, че е такова положението, както в музикалния бизнес. Защо? Защото е пълно с некадърници. Разликата е, че във футбола тук е много по-зле положението. В музикалния поп, рок, джас и какъв ли не още стил все още не е загубена кауза. Там е и другата разлика. Когато започнеш да го правиш за феновете си, да твориш истинска музика и качествена, то тогава това ще ти се върне многократно. Като гледам как се наредили нашите изпълнители да взимат пари от това, което са сътворили, направо не знам тие там знаят ли тук какво защитава, като го гласуват този АСТА.

Да сте чували за Family Guy? Аз съм, и нямам търпение да почнат да го дават тук. И от къде? От интернет, тъй като евтините ни телевизии не купуват често хубави сериали, а само търски евтини буклуци. От там разбрах и го изгледах целия, като станах доста голям фен. Тук даже и страници във фейса нямат, както и канали в youtube, тръгнали да ми обесняват, че големият им проблем са бг потребителите, ограбвайки ги всеки ден като свалят чудните им творби. Оооо, помилуй ни.

Не са се адаптирали, това е целия проблем. Другото са глупости и простотии, както виждаме по коментарите им.

Re: От: За авторските права и ACTA по БТВ ...

Миро е w горната част на класацията, ама другите яко са зле. Няколко се отличават и от време на време се опитват нещо да правят, което се вижда и оценява, но като цяло е зле положението.

За футбола мога да кажа само - умножете цифрите от картинката по 20 000 средно. *Източник е BBC и цените са в английкси лири.

_54373420_premier_league_table.gif

А аз се зарибих по American Dad. Всяка вечер гледам по 2-3 епизода и се спуквам от смях. Майната им на турчолята по бунака. И като казах турчолята ей една картинка показваща положението ни в момента:

396356_375770089103543_100000116665907_1636889_1577977364_n.jpg

много добри статистики. евалта, баце. яма яко сме се сдухали и ние. как така ще ги ограбваме. аз на мария илиева искам да и взема нещо, ама няма нищо общо с творчестото й. нали? гледах и стауса. милата е много доволна, че го подписахме. радва се като вдовица на к*р.

нека и аз да кажа нещо по темата, защото все красавци гу пускат по тези телевизии и вестници да мрънкат, че не можели да успеят заради торентите и пиратите. като им гледам и продукцията, такива нескопосани творци, ако мога да ги нарека така, трябва да са благодарни, че ги има, защото за тях това е един канал за реклама на така непопулярните им лайна, който те наричат творчество, пък и че претендират за авторски права.

нека дадем пример и с тукашните концерти, които станаха факт последно време. Металика, Слейър, Рамщайн. дойдоха тук, за да правят пари, дойдоха и направиха. това се случи. нека няма пазар както циврят и други. като цяло всичко е обречено не за друго, а защото мисленето им е такова. загубеняци.голяма мъка хора. въобще не ги съжалявам. мързеливи, неталантливи и нескопосани. седят и дават акъл в реалити шоута, а тях никой не ги вика по никакви участия. жалка картинка, ще учат другите, ебаси мега оргазма през цвинзера. смехория до шия. сега седят и реват.

ако почна да храня поименно всеки изпълните, дръзнал да си търси правата, ще ми трябва много време да отделя, за да му кажа, че не е прав и че и майка му не е права. не знам какъв модел следват всичките, ама нещо не работи. защото виждаме и работещи модели тук. или се бъркам. не е хубаво да се прави така. мързела не се толерира. също така и това, че си смотан. факт.

Горе