Да се абстрахираме от факта, че си дал някви таблици дето не е ясно какво се измерва и как, ма ша се доверим. Вижда се точно това което казвам, кат има проблем в еврозоната има проблем и при нас, дефакто все едно сме вътре. Вижда се и другото което казвам, нас ни удря малко по-късно но по-тежко. Ти какво очакваш 20 пункта разлика ли? Дори 4-5% отгоре са тежък удар за икономиката, просто се усеща по-късно и се появяват учудени хора, що в Германя краставиците били по-евтини от тука.
Ми не са абстрахирвайте, измерват инфлацията дето я папагалстваш. Стана ми интересно твърдението дето казваш, че щото не сме в зоната инфлацията на
удря по-тежко.. чей да ти припомня, че знаем как прайш резки "завои"...
Че кой твърди, че като има проблем в ЕС, това не се отразява и на нас? Вижда се, че и без да сме в зоната няма особено резки движения а.к.а "по-тежко, много по-зле"
"Няма особена разлика, и в двата случая ако е зле еврото сме зле и ние,
самоче сега сме много по-зле, защото сме периферия."
EGraphix каза:
Ами обясних го, инфлацията ни удря по-тежко, защото "новите пари" идват по-късно при по-високи цени.
Няма особена разлика, и в двата случая ако е зле еврото сме зле и ние, самоче сега сме много по-зле, защото сме периферия.
Реално сме в кюпа и квото и да се случи в еврозоната ще се отрази и на нас и ще се отрази много по-зле щото сме периферия.
Ето ти още един, когато си в борд към еврото (реално си с еврозоната но формално не си), оставаш в периферята и си прецакан по презумция. Парите тръгват от Централна Европа и докато дойдат до нас цените вече са много по-високи и честита по-висока инфлация, както и става.
Та избрал съм тия държави, щото влизат в ЕС малко преди нас, в зоната са от различни години.. и сме със соц. история.
Ми нищо не очаквам, ти кзаваш че на "удря много по-тежко" ти кажи колко пункта са "много по-тежко". 4-5% разлики има в редки случаи, но като цяло се вижда, че вървим по една линия, след като и ние влизаме в ЕС, въпреки, че не сме в зоната.. нали туй ти е големия страх, че нас на
удря по-тежко, щото не сме в зоната.
Значи, като ще правим сравнения за борда се сравняваме с една от най-силните икономики и викаме "ма то същото", а като ще е за инфлацията и последиците с "най-близките до нас" щот да е обективно. За да е обективно сега, дай да видим разликата с инфлацията между нас и големите икономики в Еврозоната?
Сравнения правиш ти, аз ги дадох като пример, щото и те са като нас - с борд, вързан към еврото. За нас това е голЕм икономически проблем, а за тЕх явно не е. Разбрахе що.. на тях им наливат пари през оградата, а на нас ни ги карат с камили. Всички други фантазии за сравнение са си само у твоя свЕт.
Щом така ти харесва като обяснение, нема проблем.
То друго нЕма.
Така е откакто има либерални/социални правителста и икономика, идеята е икономиката да се развива органично и така ще постъпват повече пари в държавата, (от там социални и тн.) а не икономика на обществените поръчки и кредити за пенсии. Реално дундуркането е сега. В Дания държавата преразпределя над 50% от БВП.
Ясно, зоната шА на накара да са развимаме икономически - органично.
Ами прецакала ги е точно щото са задлъжнели, като си задлъжнял и ти вдигнат лихвите си прецакан, да. Ма тва че си задлъжнял не ти е виновна Еврозоната, а ти самия. Иначе за "общото" си прав ма ние и сега сме в него.
Ами ОК, но хората с дипломи казват, че прецакването им идва от това, че са в зоната, а не че са задлъжняли от преди туй. Т.е. тука спора ти не е с мен, а със ония, дипломираните.