От: От: От: За или против напускането на България
Ти пък си баси оптимиста! Кое те кефи, та искаш да живееш в тая кочина? Аз печеля добре, половината пари ми идват от онлайн бачкане, другата от "офлайн" (иначе казано мениджмънд и консултантски услуги). Но определено не искам да си харча парите тук. Дори дрехите и лекарствата си ги купувам или поръчвам от чужбина. Миналия месец си поръчах даже диван през ебай, който ми докараха от Германия. Една стотинка вече не искам да оставя в тая държава, защото всичко потъва неизвестно къде. Да не говорим, че всичко е по-скъпо и некачествено спрямо германска, английската стока. Декларирам си съвестно всички доходи и държавата ми взима над 600 лв месечно за осигуровки. А като ида на зъболекар и хвърлям маса пари, щото с осигуровките не ми покриват един свестен мост. Карам над 10 годишна кола, щото ме е страх да си купя нова - скапани пътища, автоджамбази, дето са за разстрел и такива ми ти работи... За образование, пенсионно осигуряване, култура по-добре да не си отварям устата.
Имам възможноста да пътувам много, почти всеки месец съм някъде в Европа, но не за кеф, а по работа и мога да направя много добро сравнение между западните си колеги и българските. Виждам всеки аспект на живота тук и там. Тая държава е кенеф!
Това е щото си плащаш данъците там. Аз имам офлайн бизнес на запад, да не говоря за данъци, да не говоря за бюрокрация. Да, запада ти се струва много хубаво като пътуваш по там, определено е по-хубаво да си караш хубавата кола по прекрасните пътища, ама като се заговори за бизнес е доста по-различно.
Престави си да плащаш данък 50% лични доходи и 33% корпоративни, това е нормата, айде ние нали сме тарикати, с добри счетоводители, намаляме колкото се може, ама все пак, българските 10% трудно се стигат. И какво получаваш замяна в това? Получаваш невероятните регулации, които ти увеличават разходите, също така нормалните хора получават помощи за безработни от държавата, така че нямат кой знае каква мотивация да работят за 1700 евро, като държавата им дава 1200 евро без да работят.
Но какво хубаво получаваш? Хубави пътища, да има ги. Добро здравеопазване? Еми да, добро е. Друго? Образованието никъде не струва, ако човек сам не може да се образова, никоя институция няма да му помогне. Пенсионно осигуряване? Ако планираш да разчиташ на пенсия, когато си стар, имам лоши новини за теб, не знам на колко години си, но сегашните 20 годишни няма да могат да се възползват от тази екстра, просто трябва да се погледнат демографските данни. Култура? Леле, много ми става забавно някой като ми заговори каква култура има запада, ама тук да не си отварям устата аз какви неща съм правил с западнячките, че ще ме баннат. Да, иначе на светло се държат мило и имат култура, ама реално са си просто нормални хора, които висят доста по социалните мрежи, както и повечето българи.
Та България е по-добре от запада, поне аз съм планирал да продам и 2-та си успешни офлайн бизнеса на запад и да замина или за Сингапур или да се върна в България, напълно онлайн, просто защото не е нищо специално запада, става само да отидеш на
почивка в Лондон през зимата (невероятен нощен живот) и да ходиш на
почивка лятото в Италия/Испания (невероятни плажни партита).
Разбира се България си има лоши страни, но с парите които си спестяваш от данъци на запад, тези лоши черти се забравят набързо. А да караш над 10 годишна кола си е добре, тъмън ще имаш повече пари за инвестиции.