Не само в Перник има кукери. И в Ямбол има доста мащабен фестивал на маскарадните игри провеждащ се в средата на февруари. Абе щом децата имат желание да обикалят тъмното облечени като палячовци, просейки сладки, защо нямат желание да се облекат в народни носии на Коледа и да бъдат коледари???? Едно време в детската градина имахме носии и си играехме коледари винаги по Великден.
Колега, остави си децата да се забавляват, като им обясниш нещата за този "празник".
Възпитавай ги добре - те сами ще си изградят мнение за него като порастнат.
Не им създавай комплекси.
А и в друго съм сигурен "Деня на благодарността" няма почва у нас
И кое по-точно му харесваш на тоя празник? Днеска видях ей такива изродщини в магазина. Не знам колко болен мозък трябва да си да се кефиш на изкормени очи, отрязани пръсти или пръснат череп. Сериозно, струва ми се доста извратено.Аз по принцип харесвам празника и въобще идеята е хубава вярно че е малко комерсиална. Но не бива да става за сметка на българските празници. Ние обичаме празници всякакви. Аз лично с удоволствие празнувам и дена на свети Патрик.
Абе най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите са следните:
- пука ли ви, че сте българи?
- ако ви пука, то какво ще направите, за да могат и децата ви да останат българи?
- не ви ли трепва отвътре, ей така, като си посмилите, че след 100-200 години може да няма българи?
А ако не ви пука, то тогава няма защо въобще да се опитваме да водим диалог.
Не, това те прави позьор. Ти не си ирландец, какво общо имаш със Свети Патрик? Смисъл, какво празнуваш?Или пък, че съм по-малко Българин, ако си сложа зелена шапчица на деня на свети патрик (отново крайно не-български празник)?
Едни българи се наричали турци? Сериозно? Българин е етническа принадлежност, български гражданин е гражданин на републиката. Ти си етнически българин и ако искаш и децата ти да са такива, трябва да си учиш на българските неща, трябва да ги кръщаваш с български имена и да им показваш, че е важно и те да го правят. А не просто да се забавляват, нали?Много странен критерий за това дали си българин, с българско самосъзнание или не. Един Българи от юго-източната част не празнуват хелоин, а се наричат турци, молят се в джамия и не хапват прасенца, а 3-ти март отдавна не е празник при тях. Кой е българина тук - аз с моята издълбана тиква, или те, които не празнуват този не-български "празник" ?
Не е нужно, ама българското там го няма? Т.е. тия неща го изместват и в главите на децата ти нищо българско неще остане.А колкото до това, че се празнува в българските детски градини и училища - създават хубави спомени на децата, нещо интересно, различно. Не е нужно това да е в противовес с Българското.
Честно казано, вече не го "празнувам". Не съм и го празнувал, по-скоро като бях по места, където го празнуват - си правех кефа. Това е в общо линии - правех си кефа, не съм празнувал. Не съм се отдалечил от българското, понеже се напивах с зелена шапчица на главата като малко по-млад.Не, това те прави позьор. Ти не си ирландец, какво общо имаш със Свети Патрик? Смисъл, какво празнуваш?
Колега, 2 или 200 го правиш ти, а може да е 2 и 200. Първото не противоречи на второто.Едни българи се наричали турци? Сериозно? Българин е етническа принадлежност, български гражданин е гражданин на републиката. Ти си етнически българин и ако искаш и децата ти да са такива, трябва да си учиш на българските неща, трябва да ги кръщаваш с български имена и да им показваш, че е важно и те да го правят. А не просто да се забавляват, нали?
Според мен зависи от родителя и средата. Ти казваш, че няма нищо българско да остане - не съм съгласен. Няма да излезем на едно мнение по този въпрос. Аз смятам, че има място и за двете. Ти смяташ обратното. Няма лошо, колкото хора - толкова мнения.Не е нужно, ама българското там го няма? Т.е. тия неща го изместват и в главите на децата ти нищо българско неще остане.