Това е така. И мога да допълня, че да почнат да ти изкупуват зелената енергията, за което по принцип трябва да го правят, се минава през доста тежки процедури, врътки и какви ли не шашми, за да те допуснат. И това са ми го споделили. Мит е, че правиш соларите, разполагаш ги на едно поле и те си правят трасето до теб....А да, нужно е да имаш трасе, и то не да минава ток за една крушка, разбирай може би кантон или нещо, което да вкарва в мрежата им, за да могат те да го препродадат. Знам, че е тегава работа.https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#api_5.2 Ако смятаме тук. При 15Кв инсталирани мощности имам 20Мвч произведена енергия. Приемаме че тази енергия я продаваме по 20ст. колкото я купува бита в момента. Приемаме, че вложението ни е 30К лева. Сметката дава изплащане след 7,5г. Също така не се знае кога ще е нужна тази енергия и дали ще изкупуват всичката.
Да заложиш на химически батерии е пълна глупост за мен. Най-добрите в момента батерии са водните такива. Има доста по целия свят, но не са за Гошо и Пешо. Демек караме без батерии.
Вятърните генератори евентуално могат да се ползват целодневно и целогодишно (ако духа разбира се). До колкото знам вятърните турбии генерират нискочестотни вълни и не се препоръчва да са до хора.
Виж ако имаш бинес и ползваш ток съм с две ръце за инсталиране на слънчеви мощности. Тока за бизнеса май режат ръчички в момента.
Това е така. И мога да допълня, че да почнат да ти изкупуват зелената енергията, за което по принцип трябва да го правят, се минава през доста тежки процедури, врътки и какви ли не шашми, за да те допуснат. И това са ми го споделили. Мит е, че правиш соларите, разполагаш ги на едно поле и те си правят трасето до теб....А да, нужно е да имаш трасе, и то не да минава ток за една крушка, разбирай може би кантон или нещо, което да вкарва в мрежата им, за да могат те да го препродадат. Знам, че е тегава работа.
Точно.чист въздух, пък пенсия 200лв.
Извинявай, ама това от Мечо Пух ли е? Звучи ми като фентъзи (фантастиката има малко факти).съхраняваш соларната енергия това е ясно.
- купуваш нощно време на по-ниска цена и съхраняваш пак в батериите.
- продаваш през деня на по-високи цени и помагаш да се поемат пиковете.
Да, има си някакви базови неща, които трябва да преминем еволюционно преди да се качим на летящите коли.За мен номер едно приоритет за обществото у родината е да се научат да ползват кош за боклук. Викам да го караме на малки стъпки, ние от соларите почнахме да правим зелено.
Извинявай, ама това от Мечо Пух ли е? Звучи ми като фентъзи (фантастиката има малко факти).
Продаваш през деня по-скъпо, на каква база, като има още чакали със соларки и потреблението е по-малко.
Батерии... тотално ме изгуби. Грид с батерии струва повече от соларните панели. За 5/10г стават за боклука.
Правеха пари от тези системи, когато дотираха от парламента. ама вече "нашите" ги няма