slavib
Active Member
Ето един много интересен въпрос на който има отговор
http://burgas-reporter.com/articles/28821
http://burgas-reporter.com/articles/28821
?с уведомление за свободно предоставяне на услуги на територията на Република България под № 50. Сред сделките, които са включени в уведомлението, относно извършване на дейност на територията на РБългария е издаването на електронни пари.
И аз така си мислех преди да прочета дефиницията за търговски обект съгласно ЗДДСПонятието търговски обект не е ясво дефинирано нито в наредбата нито в закона и поради тази причина НАП нямат ясно становище относно продажбите от разстояние чрез уеб сайт и дали изобщо "уеб сайта" попада в определението за търговски обект
И аз така си мислех преди да прочета дефиницията за търговски обект съгласно ЗДДС
Допълнителни разпоредби
41. "Търговски обект" е всяко място, помещение или съоръжение (например: маси, сергии и други подобни) на открито или под навеси, във или от което се извършват продажби на стоки или услуги, независимо че помещението или съоръжението може да служи същевременно и за други цели (например: офис, жилище или други подобни), да е част от притежаван недвижим имот (например: гараж, мазе, стая или други подобни) или да е производствен склад или превозно средство, от което се извършват продажби.
Според мен Интернет магазинът е място от което се извършват продажби.
От това не разбираме какво продаваш и как го продаваш. Ако като мен продаваш уебсайтове и копирайтинг услуги през онлайн магазин - не ти трябват касови бележки, а фактури. Шерифа го беше казал - пейпал е банка и следователно си откриваш банкова сметка при тях.Днес случайно реших да проверя дали Paypal присъства в официалния регистър по ЗПУПС в БНБ, и се оказа, че не присъства или поне аз не го откривам.. Поразрових се из нета и попаднах на тази тема както и други подобни..
Реших да питам има ли някакво развитие по този въпрос или нещата са си също толкова неясни.
Много хора използват Paypal някой имал ли е проблеми с това, че не издава касови бележки при получаване на плащания с Paypal? Или повечето издават?
Говоря само за онлайн продажби, при тези с физически магазин може и да е различно..
Сега как да пусна на Г-жата Дървен Философ, становише на НАП, подписано от зам. директора от дата 18.08.2017, което напълно оборва цялата и теза и я праща в първи клас и където доста ясно посочват, че интернет сайта НЕ Е ТЪРГОВСКИ ОБЕКТ! Да и го пратя да си го гледка, барем се научи на нещо?