НАССР системи
Active Member
В настоящата статия ще Ви запозная с нормативните изисквания за регистрация на обекти за производство на шоколад.
Няма човек, който да не обича шоколад, защото освен, че е вкусен е и здравословен, но само когато се консумира в умерени количества.
Шоколадът стимулира производство на хормона на щастието- серотонин, а също съдържа високото съдържание на витамини, минерали и фибри.
Ще Ви запозная с изискванията за регистрация на обект за производство на шоколад, в който се приготвят и смесват основните суровини (какао, захар или пчелен мед, какаова масло и др.) и с изискванията за регистрация на обект за приготвяне на шоколадови изделия от разтопен, готов шоколад.
Изисквания, относно материално техническата база:
1. Складови помещения:
1.1 Складово помещение, оборудвано със съоръжения (рафтове, стелажи, скари и др.) за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения- среднотемпературни за съхранение на суровини изискващи хладилни условия на съхранение. В среднотемпературните хладини съоръжения може да съхранявате пастьоризирани млечни продукти, масло и др.
Ако не влагате млечни продукти, които не изискват хладилни условия на съхранение не е необходимо да осигурявате хладилник.
2.2. Складово помещение за съхранение на еднократни и транспортни опаковки.
2. Работно помещение с обособени:
Формите се поставят върху вибрационна маса за уплътняване и отделяне на въздушната маса, след което шоколадовите продукти се охлаждат в хладилни съоръжения. Преди охлаждането може да се добавят поръски от смлени карамелизирани ядки, изсушени ядливи цветя, какао, подправки и други суровини съобразно рецептура.
Пълнежите при шоколадовите продукти се получават готови или се приготвят съобразно рецептура и се добавят към шоколадовите продукти чрез специални уреди.
2.3. Помещение или изолирана площ за опаковане на шоколадовите продукти
При обекти с по-голям капацитет се осигурява помещение за опаковане, а за обекти с по-малък капацитет се осигурява изолирана площ в работното помещение.
Помещението или площта за опаковане е добре да е в пряка функционална връзка със склада за опакови, но ако няма възможност се допуска да се изготви и работен график.
2.4. Помещение или площ за съхранение на готови за консумация продукти преди експедицията:
Помещението или площта трябва да са оборудвани с рафтове, стелажи, скари и др., както и с термометър. Температурата за съхранение на шоколадовите продукти трябва да е до 23оС.
2.5. Санитарно битови помещения или площи:
Осигурява се помещение или изолирана площ за обекти с по-малък капацитет.
Оборудват се с гардероби съхранение на личното и работното облекло на персона. Броят на гардеробите трябва е равен на броя на персонала на смяна.
За персонала се осигурява тоалетна, както и подвижен душ.
Изисквания, относно материално техническата база:
1. Складово помещение или площ:
Осигурява се складово помещение при обекти с по-голям капацитет и изолирана складова площ при обекти с по-малък капацитет. Необходимото е оборудване е рафтове, стелажи, скари и др.
2. Работно помещение с обособени:
В работното помещение се обособява кът за пакетиране на шоколадовите продукти и етикетиране. Шоколадовите продукти може след охлаждането да се поставят в подноси и са се покрият с целофан или с прозрачни капаци.
3. Санитарно битова площ:
За преобличане на персонала се осигурява изолиран кът оборудван с гардероб/и или закачалки.
За персонала се осигурява санитарен възел (тоалетна).
4. Търговска площ за продажба:
В търговската площ се осигуряват мивка, работен плот за продажба, везни за разтегляне на шоколадовите продукти предлагани на килограм и витрини.
Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 от Закона за храните, обн. в Д.В бр. 52/2020г.
В Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта се подават:
След вписване в електронният регистър може да подадете документи за разрешително за работно време, като приложите следните документи:
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.
Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. При разработване на документите се съобразяваме с Вашите желания и условията, които могат да се осигурят в помещенията.
Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: [email protected] или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.
Няма човек, който да не обича шоколад, защото освен, че е вкусен е и здравословен, но само когато се консумира в умерени количества.
Шоколадът стимулира производство на хормона на щастието- серотонин, а също съдържа високото съдържание на витамини, минерали и фибри.
Ще Ви запозная с изискванията за регистрация на обект за производство на шоколад, в който се приготвят и смесват основните суровини (какао, захар или пчелен мед, какаова масло и др.) и с изискванията за регистрация на обект за приготвяне на шоколадови изделия от разтопен, готов шоколад.
Изисквания за производство на шоколад, чрез приготвяне на основните суровини и дистрибуция до търговски обекти.
Изисквания, относно материално техническата база:
1. Складови помещения:
1.1 Складово помещение, оборудвано със съоръжения (рафтове, стелажи, скари и др.) за съхранение на суровини и храни, които не изискват хладилни условия на съхранение и хладилни съоръжения- среднотемпературни за съхранение на суровини изискващи хладилни условия на съхранение. В среднотемпературните хладини съоръжения може да съхранявате пастьоризирани млечни продукти, масло и др.
Ако не влагате млечни продукти, които не изискват хладилни условия на съхранение не е необходимо да осигурявате хладилник.
2.2. Складово помещение за съхранение на еднократни и транспортни опаковки.
2. Работно помещение с обособени:
- Подготвителна площ, оборудвана с мивка с течаща топла и студена вода, работен плот и работен инвентар.
- Площ за сушене и смилане на какаовите зърна, оборудвана със сушилня и уред (мелница) за смилане. При получаване на какаови зърна, които са изсушени или готова какаова маса не е необходимо да имате сушилня и мелница.
- Площ за смесване на суровините и приготвяне на шоколадовите продукти съобразно рецептура. Основните суровини за приготвяне на шоколад са захар (тръстикова, нерафинирана кафява или рафинирана бяла), какао, какаово масло, соев или слънчогледов лецитин, сухо мляко, ароматизанти и др. В някой видове шоколад вместо захар се добавя пчелен мед, стевия или други изкуствени или естествени подсладители. В натуралния, черен шоколад, както го наричаме не се добавят млечни продукти. В белият шоколад не се добавя какао, а само какаово масло. Съобразно рецептурата към шоколадите могат да се добавят ядкови тахани и пасти, плодови желета и други суровини съобразно рецептура. Някой видове шоколади и бонбони се приготвят с кремов пълнеж.
Формите се поставят върху вибрационна маса за уплътняване и отделяне на въздушната маса, след което шоколадовите продукти се охлаждат в хладилни съоръжения. Преди охлаждането може да се добавят поръски от смлени карамелизирани ядки, изсушени ядливи цветя, какао, подправки и други суровини съобразно рецептура.
Пълнежите при шоколадовите продукти се получават готови или се приготвят съобразно рецептура и се добавят към шоколадовите продукти чрез специални уреди.
2.3. Помещение или изолирана площ за опаковане на шоколадовите продукти
При обекти с по-голям капацитет се осигурява помещение за опаковане, а за обекти с по-малък капацитет се осигурява изолирана площ в работното помещение.
Помещението или площта за опаковане е добре да е в пряка функционална връзка със склада за опакови, но ако няма възможност се допуска да се изготви и работен график.
2.4. Помещение или площ за съхранение на готови за консумация продукти преди експедицията:
Помещението или площта трябва да са оборудвани с рафтове, стелажи, скари и др., както и с термометър. Температурата за съхранение на шоколадовите продукти трябва да е до 23оС.
2.5. Санитарно битови помещения или площи:
Осигурява се помещение или изолирана площ за обекти с по-малък капацитет.
Оборудват се с гардероби съхранение на личното и работното облекло на персона. Броят на гардеробите трябва е равен на броя на персонала на смяна.
За персонала се осигурява тоалетна, както и подвижен душ.
Изисквания за приготвяне на шоколадови изделия от готов шоколад и шоколадов кувертюр с реализация на място или до краен клиент
Изисквания, относно материално техническата база:
1. Складово помещение или площ:
Осигурява се складово помещение при обекти с по-голям капацитет и изолирана складова площ при обекти с по-малък капацитет. Необходимото е оборудване е рафтове, стелажи, скари и др.
2. Работно помещение с обособени:
- Подготвителна площ, оборудвана с мивка, работен плот и работен инвентар;
- Работна площ за приготвяне на продуктите, оборудвана с уред за разтопяване на шоколада, работен плот, работен инвентар за формоване, вибрационна маса и хладилни съоръжения за охлаждане.
В работното помещение се обособява кът за пакетиране на шоколадовите продукти и етикетиране. Шоколадовите продукти може след охлаждането да се поставят в подноси и са се покрият с целофан или с прозрачни капаци.
3. Санитарно битова площ:
За преобличане на персонала се осигурява изолиран кът оборудван с гардероб/и или закачалки.
За персонала се осигурява санитарен възел (тоалетна).
4. Търговска площ за продажба:
В търговската площ се осигуряват мивка, работен плот за продажба, везни за разтегляне на шоколадовите продукти предлагани на килограм и витрини.
Необходими документи и разрешителни
Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 8 от Закона за храните, обн. в Д.В бр. 52/2020г.
- НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;
- Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;
- Технологична документация;
- Технологична карта;
- Мониторинга програма за изследване на приготвяните шоколадови продукти.
- Изготвяне на проекти за етикети съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите. При производства с дистрибуция до други търговски обекти се изготвят етикети с определени енергийни стойности.
- Изготвяне на проект на Удостоверение за качество за обекти с дистрибуция до други търговски обекти.
- Изготвяне на система за проследимост на храните при онлайн търговия с храни.
В Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение на обекта се подават:
- Заявление и списък с групи храни по образци на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ);
- Документ по ЗУТ (Закон за устройство на територията), който може да е:
- - Акт 16;
- - Разрешение за въвеждане в експлоатация;
- - Разрешение за ползване;
- - Удостоверение за търпимост и др.
- Документ за собственост или договор за наем;
- Документ за платена държавна такса по сметката на ОДБХ, в размер на 34лв.
След вписване в електронният регистър може да подадете документи за разрешително за работно време, като приложите следните документи:
- Договор за наем или документ за собственост;
- Удостоверение по ЗУТ (същото, което подавате в ОДБХ).
- След 14 календарни дни от датата на подаване на Заявлението в ОДБХ може да започнете работа, не по-рано.
- Забележете не може да започнете работа след вписването Ви в електронния регистър, а след 14 календарни дни.
- Това е новото съобразно изискванията на чл. 26 (2) т. 11 от Закона за храните, обн. в Д.В бр. 52/2020г. в сила от 09.06.2020 година.
- В заявлението на БАБХ за регистрация има и графа за онлайн търговия, в която се попълва наименованието на: електронен адрес, уеб страница, телефон или електронен магазин.
Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.
Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.
Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.
Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. При разработване на документите се съобразяваме с Вашите желания и условията, които могат да се осигурят в помещенията.
Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: [email protected] или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева.